Last news in Fakti

19 Декември, 2011 19:14 1 363 0

До 50 % сив сектор в туризма

  • сив сектор

„Сивата” икономика в туризма е между 26-50 на сто, смятат работодатели от бранша. Това показват данни от проучване на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Според оценките от националните изследвания, направени по проект „Ограничаване и превенция на неформалната икономика”, осъществен от асоциацията, след строителството, туризмът е вторият бранш с най-високи нива на „сивия” сектор.

Всеки десети работодател в национален мащаб смята, че „сивото” в бранш „Туризъм” е повече от 75 на сто, други 15,1 на сто говорят за 51 - 75 на сто, а според 27,2 на сто "сивите" елементи са между 26 и 50 на сто от дейността в бранша.

Забелязва се желанието на работодателите от бранш „Туризъм” да създадат видимо по-приемлив образ на бранша, с по-малко „сиви” елементи и повече външно привнесени проблеми, посочват анализаторите на асоциацията.

Типичното „сиво” лице на бранша се припознава в неплащането на пълен размер данъци върху печалбата и осигуровки, и плащането на пари на ръка. Споделената отговорност между работодатели и работници е част от „сивото” лице на бранша.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА