Поскъпването на тока и на газа оказва влияние на цената на рибата у нас. Те са свързани със съхранението, подготовката и преработката на риба и рибни продукти. Но у нас много малка част от предлаганата риба е собствен улов.
"Ние ловим много малко и произвеждаме много малко видове риби спрямо това, което пазарът изисква. Не повече от 8-10 вида са рибите от морето, които имат стопанско значение и още толкова от сладководните риби. На пазара има около 200 вида артикули риби и морски дарове, които не са характерни за нашите географски ширини. Те поскъпват, защото са вносни и са свързани с транспорта и съхранението", подчерта д-р Йордан Господинов, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти BG Fish в интервю за bloombergtv.bg.
Той подчерта, че контролните органи у нас не са в състояние да изкарат на светло сивата икономика.
"Всяко повишаване на данъците води до укриване на обороти. 2500 водно-стопански обекти развъждат риба, а само 750 са регистрирани. Ще се наложи и корабите, и лодките, които зареждат масово хотели, ресторанти, магазини без всякакви документи и проследимост, да излязат на светло", категоричен беше Георгиев.
Той е убеден, че 5000 тона риба, която се произвежда в България, не се декларира.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Анонимен
Коментиран от #7, #9
07:46 07.12.2021
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 Този коментар е премахнат от модератор.
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 Верно
08:08 07.12.2021
6 Спомени от Варна
Коментиран от #10
08:36 07.12.2021
7 един от многото
До коментар #1 от "Анонимен":
Не знам колко е рибата в Турция , но вчера в България се продаваше пържен шаран между 25 и 10 лв, килограма , при цена на едро под 5 лв. Скумрия печена между 16 и 20лв. , при цена на едро 3,90 лв. Лятото пържена цаца в най долнопробното капанче е 20,00 лв. килограма , при цена на едро под 3 лв. Така , че в България всичко е възможно.Коментиран от #8
08:46 07.12.2021
8 един от многото
До коментар #7 от "един от многото":
Цената на шарана е между 25 и 30 лв.08:47 07.12.2021
9 стария моряк
До коментар #1 от "Анонимен":
Как да я декларират тази риба , като матрапазите я купуват от лодките. Да издават касови бележки на рибарите за по 5–6 килограма риба , Как става и как се отчита това. Спрат ли го за проверка на пътя , винаги констатират нарушения и ченгетата си тръгват с прясна риба без пари , а матрапазина си тръгва олекнал , и така до следващия път когато на ченгетата им се прияде риба!08:53 07.12.2021
10 стария моряк
До коментар #6 от "Спомени от Варна":
Да , така беше. А някой знаеше ли , че за да хванем , пакетираме и замразим и прехвърлим на кораба майка един тон Сафрид "С" , най дребния , всеки човек от екипажа вземаше по 16 стотинки!08:59 07.12.2021
11 Гандалф
08:59 07.12.2021