Last news in Fakti

7 Декември, 2021 07:38 1 965 11

Недекларирана риба стига до магазините у нас

  • риба-
  • пазар-
  • сив сектор

5000 тона е сивият улов на риба

Недекларирана риба стига до магазините у нас - 1
Снимка: Shutterstock

Поскъпването на тока и на газа оказва влияние на цената на рибата у нас. Те са свързани със съхранението, подготовката и преработката на риба и рибни продукти. Но у нас много малка част от предлаганата риба е собствен улов.

"Ние ловим много малко и произвеждаме много малко видове риби спрямо това, което пазарът изисква. Не повече от 8-10 вида са рибите от морето, които имат стопанско значение и още толкова от сладководните риби. На пазара има около 200 вида артикули риби и морски дарове, които не са характерни за нашите географски ширини. Те поскъпват, защото са вносни и са свързани с транспорта и съхранението", подчерта д-р Йордан Господинов, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти BG Fish в интервю за bloombergtv.bg.

Той подчерта, че контролните органи у нас не са в състояние да изкарат на светло сивата икономика.

"Всяко повишаване на данъците води до укриване на обороти. 2500 водно-стопански обекти развъждат риба, а само 750 са регистрирани. Ще се наложи и корабите, и лодките, които зареждат масово хотели, ресторанти, магазини без всякакви документи и проследимост, да излязат на светло", категоричен беше Георгиев.

Той е убеден, че 5000 тона риба, която се произвежда в България, не се декларира.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    7 2 Отговор
    В съседна Турция рибата е почти без пари, който му е на близо от там да пазарува. Тук всичко е монопол и корупция. Олиото се вдига в един ден на всякъде, хляба отново, горивата отново за минути ги вдигат едновременно, все едно сме фондовата борса на Уолстрийт, толкова организирано поскъпна в цяла България. Много задружни олигарсите.

    Коментиран от #7, #9

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Верно

    2 0 Отговор
    Като няма риба и рака е риба !
  • 6 Спомени от Варна

    4 0 Отговор
    Еееххх ,като си спомня студентските години във Варна ...Кога нямахме пари ,се отбивахме във фирмения магазин на "Рибния" на пешеходната зона "Ленин" (се казваше тогава) ...риба да искаш ... най-евтината цаца - стотинки /кг ... океанската ,замразена от тогавашният ни "Океански риболов" ...левче-два ... Ама кога беше това ...10-15 години , преди да ни се доядат ...БАНАНИ ....хА ДА ВИ СА СЛАДКИ ДАНО ДНЕШНИТЕ банани...Ама да не казвам КАКВИ и ЧИИ ги ручате ... Ще се сетите ... само като си видите фишовете от сметките и зърнете ...Народното събрание ...

    Коментиран от #10

  • 7 един от многото

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    Не знам колко е рибата в Турция , но вчера в България се продаваше пържен шаран между 25 и 10 лв, килограма , при цена на едро под 5 лв. Скумрия печена между 16 и 20лв. , при цена на едро 3,90 лв. Лятото пържена цаца в най долнопробното капанче е 20,00 лв. килограма , при цена на едро под 3 лв. Така , че в България всичко е възможно.

    Коментиран от #8

  • 8 един от многото

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "един от многото":

    Цената на шарана е между 25 и 30 лв.
  • 9 стария моряк

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    Как да я декларират тази риба , като матрапазите я купуват от лодките. Да издават касови бележки на рибарите за по 5–6 килограма риба , Как става и как се отчита това. Спрат ли го за проверка на пътя , винаги констатират нарушения и ченгетата си тръгват с прясна риба без пари , а матрапазина си тръгва олекнал , и така до следващия път когато на ченгетата им се прияде риба!
  • 10 стария моряк

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Спомени от Варна":

    Да , така беше. А някой знаеше ли , че за да хванем , пакетираме и замразим и прехвърлим на кораба майка един тон Сафрид "С" , най дребния , всеки човек от екипажа вземаше по 16 стотинки!
  • 11 Гандалф

    1 1 Отговор
    Да се спре незабавно...всяка риба да си декларира, родословието и имуществото...