Last news in Fakti

13 Септември, 2019 20:51 2 118 16

КНСБ: До 21% достига сивият сектор в българската икономика

  • сив сектор-
  • икономика-
  • бизнес

България се нарежда в топ 5 на страните от Източна Европа

КНСБ: До 21% достига сивият сектор в българската икономика - 1

До 21% обхваща сивият сектор в българската икономика, което представлява 23 млрд. лева. Това съобщи на пресконференция в Пловдив Тодор Капитанов, национален секретар на КНСБ, предаде агенция "Фокус".

По думите на Капитанов неформалната заетост у нас е около 16 %, като България се нарежда в топ 5 на страните от Източна Европа, с най-висок процент на неформална заетост. За сравнение средната стойност за Европейския съюз е изчислена на 11,6 %. „Наказанията за работодатели, които допускат това, са от 1500 до 15000 лева, а за длъжностното лице – от 1000 до 10000 лева“, посочи още Капитанов. Той добави още, че в сектор „Строителство“ около 60% от довършителните ремонти в апартаментите се извършват в сивия сектор, а в „Земеделието“ този процент е още по-сериозен – около 90% работят в неформалния сектор.

Тодор Капитанов изброи всичко това във връзка със старта на кампанията „Сивото убива!“, която има за цел борбата със сивия сектор. В кампанията освен синдикатите се включват още НАП и Главна инспекция по труда, Комисията за защита на потребителите и други институции у нас. „Всички си мислим, че най-страшното е да ни уволнят от работа, но тогава поне може да се реагира в Бюрото по труда, за да ползват обезщетения, или можем да се пенсионираме. Не е така обаче, когато работим без трудов договор и останем без работа. Тогава можем да загубим всичко – няма да имаме работа, но и няма да ни се платят каквито и да са обезщетения. Здравните осигуровки също ще са наша грижа и дори ще дължим пари“, каза още Тодор Капитанов. „Сивото наистина убива нашите права и доходи. Убива ни буквално и на пътя, защото един от секторите, в които е има сивата икономика, е и търговията с авточасти и ремонта на автомобили. Ние не си даваме сметка как ставаме част от тези процеси“, добави Капитанов.

Той посочи още, че в социалните мрежи има групи за нерегламентирани пътувания, с логистичен център Пловдив. Това е средата, в която гражданите се отзовават и за нерегламентирана заетост.

Тодор Капитанов призова гражданите да се борят със сивата икономика и да подават сигнали за това към институциите.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 olo

    18 2 Отговор
    "сивият сектор'като проституцията ли?

    Коментиран от #8

  • 2 Синдикати ли са

    14 0 Отговор
    кнсб иподкрепа?
  • 3 Частен съдебен изпълнител

    12 3 Отговор
    Необслужван облигационен заем от българското правителство в размер на 2,208 милиарда лева кредитен рейтинг отрицателен нечестен некоректен непочтен клиент с невъзможност да изпълнява обслужването на кредита заемните средства в деня на техният падеж неплатена първа вноска по кредита в размер на 11 милиона лева.
  • 4 Дрън дрън

    18 1 Отговор
    Ако въобще има такъв сектор, те тия само правят статистики, кой е сектора , бабички те с чушките и доматите или прасетата от личните стопанства където ги избиха.
  • 5 Ernesto Guevara

    16 1 Отговор
    Държавната администрация,политици и всякакви други търтеи са в сивия сектор на КОРУПЦИЯТА
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Коментар📝

    14 1 Отговор
    КНСБ ЗА КАКВО СТЕ СТАТИСТИКА ИЛИ ПРОФСАЮЗ.ЗАЩОТО САМО КОНСТАТИРАНИ А БЪЛГАРИТЕ И БЪЛГАРКИТЕ СА РАБОТЕЩИ БЕДНИ.ПИША ЗА РАБОТНИЦИТЕ НЕ ЗА ШЕФОВЕТЕ С КРАДЕН КАПИТАЛ.
  • 8 Елин Пелин

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "olo":

    Сивия сектор на всички андрешковци.
  • 9 Новичок

    14 0 Отговор
    Ей няма такива наглеци като тия,само ядене и пиене и по някоя статистика готово.Някой знае ли колко хрантутници работят в кнсб,подкрепа и т.н.т. Аз за 10 год. във фирмата ни една проверка не съм видял и чул.Каде са тия инспекции??? Като нло, имало ги ама не сме ги виждали.Пфу
  • 10 ???

    3 0 Отговор
    Сивото убива, ако си болен от "сиф-лист".
  • 11 Ивак

    7 0 Отговор
    21 по скоро 81 процента
  • 12 Bubbles

    2 1 Отговор
    Да бе да, над 90% е, да не кажа почти 100.
    В клозета всичко се подписва под сумата за МРЗ а взема 2 че и 3-4 пъти повече.
  • 13 Мартин

    6 0 Отговор
    Смятайте, ако легализират наркотиците и проституцията, ще отбележим ръст на БВП от космическо естество, а не умрелите 3% с които ще стигнем Германия след около 4000 години.
  • 14 Не понасям синдикати

    0 0 Отговор
    А рушветите, подкупите, комисионните, подаръците и евтините апартаменти които властта получава под масата КАК се нарича, това не е ли също сива икономика ? Защо не включвате и Вашите доходи към сивия сектор, става дума за огромни суми, дали сте ги обложили с ДДС, или сте им платили данък печалба, данък дивидент, персонал ли имате назначен, или осигуровки плащате може би ? Страшни мишки сте в КНСБ, няма такива в цял свят, хем нищо не правите по цял ден, и самите вие сте сив сектор, хем статистики правите колко процента бил сивия сектор в страната ???
  • 15 Гледач

    0 0 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ сивия сектор са ХИПЕРМАРКЕТИТЕ И бензиностанции както строителството. А българските фирми напуснаха или бяха фалирали от БЪЛГАРОУБИЕЦА
  • 16 Тикво

    0 0 Отговор
    Единствената държава в която всеки се осигурява на минимална заплата и другите пари му се дават та ръка...и това е национална политика одобрена от правителството и кнсб.Затова няма пари държавата