Last news in Fakti

5 Септември, 2017 11:53 2 341 3

Глад за 3 млн. специалисти ще има в Германия

  • работа-
  • служители-
  • германия-
  • дефицит
Глад за 3 млн. специалисти ще има в Германия - 1
Снимка: Shutterstock

Близо 3 милиона висококвалифицирани специалисти ще са нужни на Германия към 2030 г. Дефицит на кадри ще има и в техническите, медицински и изследователски области. Изводите са на база анализ извършен от института Prognos AG по поръчка на Баварската промишлена асоциация (VBW).

Една от основните причини за недостига на кадри е застаряването на германската нация, тъй като се очаква през следващото десетилетие рязко ще спадне броят на трудоспособните лица. Нестихващият приток на мигранти, които влизат в Германия също няма да може да покрие дефицитът, коментират специалисти.

Все още обаче не е късно да се противодейства на негативната тенденция като се използват политически и икономически мерки за преодоляване на дефицита на кадри. На първо място трябва да се работи върху задълбочаване на професионалното обучение, за да могат бъдещите специалисти да са подготвени за новите работни места, които ще възникнат в резултат на техническите нововъведения.

В доклада също така се споменава, че трябва да се помисли и за адаптивна програма за жените, които са били в майчинство с цел по-бързото и ефективно връщане на работа. Хората в предпенсионна възраст също трябва да се мотивират да работят, а специалистите, които са на непълен работен ден трябва да се поощряват да работят повече.

Институтът за изследване на заетостта (IAB) към днешна дата не вижда проблеми в работната сила на ФРГ, като отчита недостиг на кадри само в някои сфери като автомобилостроенето и IT секторите.

Анализатори прогнозират, че търсенето на служители, свързани с дейности по осигуряване на безопасността и наблюдението, значително се е понижило. Шофьорите на камиони, обслужващият персонал и хората, които се занимават с опаковането на стоки вече се заменят от роботи и търговски автомати. Същото се отнася и за счетоводителите, брокерите на недвижими имоти, където електронните системи могат в дългосрочен план да сменят хората.

В по-малка степен се прогнозира недостиг на кадри в мениджърските нива, инженери, изследователи, лекари, медицински сестри и журналисти. В близко време в Германия се очаква приток на работна сила. Заради Brexit в страната ще се появят над 80 000 чуждестранни специалисти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лупи

    12 1 Отговор
    Е нали Меркел им осигурява в момента работна тъка от лекари, инженери и икономисти от Сирия, Афганистан, Либия, Мароко, Пакистан, Сомалия, ЦАР и то със стотици хиляди на година. След няколко години ще задоволят глада си. Защо им е източноевропейска измет, нали така? А пък за смешните им инженерски заплати никой от "белия" свят не би отишъл там, та спасението им е в майките с колички.
  • 2 Фалшиви новини

    7 0 Отговор
    Тези милиарди да бяха дали на германски майки, но нали такава е политиката на соросоидни кърлежи, да вгорчат живота на обикновени хора с тези талибано-цигани.
  • 3 123

    6 0 Отговор
    Сигурно търсят като тази на снимката,обаче материала който пристига в Германия доста тен има и все по 5-10деца...кога ли ще работят тези -НИКОГА.