18 Септември, 2017 12:48 1 605 3

Борисов: ”Дунарит” няма да отиде в Пеевски

  • дунарит-
  • бойко борисов-
  • пеевски

Премиерът Бойко Борисов отрече зад скандала с "Дунарит" да стои сянката на Делян Пеевски. Той гарантира, че заводът няма да отиде в негови ръце.

Преди месец държавата отне лицензите на "Дунарит", а впоследствие и на неговия собственик "Емко". Тогава работниците излязоха на протест, а синдикати и ръководство обвиниха фирма близка до Делян Пеевски за атаките срещу заводите. Пеевски отрече да има интерес в оръжейния бизнес.

Държавата и "Емко" спорят за собствеността на "Дунарит". Според МИ русенското дружество все още е собственост на КТБ.

„Отнасям се с уважение към всеки. Сигурно и г-н Гебрев може да си спомни, когато бяха големите стачки във ВМЗ-Сопот и военните заводи не работеха, хиляди хора бяха без работа и стояха пред завода и аз ходих там да се срещам с тях. Положих огромни усилия да се съживи военната индустрия и тя в момента работи на обороти, които може би в най-добрите си години на социализма не е работила, каза Борисов пред bTV.

Той припомни, че е помолил оръжейните фирми да помогнат за държавните предприятия.

Не ме интересува нито „Емко“, каза още Борисов. По думите му държавата има ангажимент към това държавните ѝ заводи да работят.

Не може държавните заводи и държавната фирма да работят изцяло за посредници. Защо между държавната фирма ВМЗ и тази в Сърбия, която произвежда барут, не се е сключил директен договор? Защо ни е посредник, който вдигна цената?“, запита премиерът.

По думите му „Дунарит“ работи, изнася си продукцията и си плаща задълженията и никой не го закача.

„Не искам и да знам кой му е собственикът. Нито Цветан Василев, нито Делян Пеевски ме интересуват. Интересува ме държавната „Кинтекс“ да докарва договори, защото десетки хора работят там.

Според анализатори обаче атаките срещу двата частни завода могат да доведат до фалит на държавната "Кинтекс". Тя има сключени договори за милиарди с Индия, и ако лицензите са отнети няма как да ги изпълни, за което ще плаща неустойки.

Опитът да ми пришият Делян Пеевски е опорната точка на Христо Иванов. Тя си е от много отдавна и на една група, която аз предупредих преди месец-месец и половина, че това ще е опорната им точка“, допълни Борисов.

Той подчерта, че са направили всичко необходимо за осигуряване на по-високи заплати във военната индустрия, максимум поръчки и премахване на посредниците.

Лобистите бързат пред вятъра да говорят. Днес в 14.00 часа имаме Междуведомствен съвет, където всички тези лицензии и пропуски, които бяха казани, ако са отстранени, ще им се върнат лицензите. Не общувам с Пеевски, за да мога да кажа дали има интерес. Питайте го. Знам какво ми е казал министъра и какви указания съм му дал“, каза още министър-председателят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пламен

    13 1 Отговор
    Няма да коментирам. Протест! Да коментират тези, които го докараха на власт за пореден път. Заслужавате си го, държавата е мъртва, хиените гуляят!
  • 2 на лъжата краката са къси

    13 1 Отговор
    Гледах го като го каза, това че Пеевски не искал да присвои и този завод и честно, ако ми беше казал, че в Банкя са кацнали извънземни по щях да му повярвам !
    Буратино Борисов има още по-дълъг нос !
  • 3 неутрален

    3 0 Отговор
    Като си убеден, че "Дунарит" няма да отиде при Пеевски си спокоен, че ще дойде при теб, ненаситна проста Тиква. Сто пъти да си проклет.