26 Септември, 2017 08:24 2 037 3

Защо поскъпнаха млечните продукти?

  • цени-
  • масло-
  • кашкавал-
  • мляко

С над 40% поскъпна цената на маслото само за една година. Сравнително по-ниско е нивото на растеж на цената на кашкавала – 9 %, сиренето е повишило стойността си с 8%. Най-малко е поскъпнало млякото- прясно и кисело средно с 3 % за година, съобщи БНТ.

Ако погледнем цената на маслото сега през септември виждаме, че в последната седмица – 18-25 септември, средната цена на едро на пакетче масло от 125 грама се продава за 1,84 лв. Миналата година по същото време същото това пакетче масло е струвало 1,37 лв. или с 0,47 стотинки по-малко. Тази цена е малко по-ниска от цената му през август. От комисията по стоковите борси отчитат лек спад в сравнение с месец август. Основната причина за скока те намират в увеличените изкупни цени в Европейския съюз – В Германия например масло от 250 грама се продава за 2 евро в магазините. Завишеното потребление на шоколад, в който се използва натурално масло също влияе на цената на суровината. Не на последно място за скок в цената е и търсенето на пазара - вкусовете на европейците се променят и все повече предпочитат да консумират природни продукти, а не изкуствени подобрители.

Прясното мляко е понижило цената си с няколко стотинки спрямо същия период на 2016 – 1,61, спрямо 1.65. Цената на кашкавала обаче е по-висока, в сравнение с миналата година – с близо лев. По малко, но все пак има увеличение и при сиренето – 50 стотинки.

Интересен факт от данните на Центъра за анализи на селското стопанство. За първото шестмесечие на 2017 година са изкупени 311 хиляди тона сурово мляко, което е с 6% повече в сравнение с миналата година. Отчита се и увеличение в производството на сирене в този период с 11%.

Според експертите от Комисията по стоковите борси и тържища цената на тези продукти ще пада леко през следващите месеци, докато достигне нормалните си стойности. Но по данни на Центъра за анализи на селското стопанство – за 10 последните десет годни има осезаем спад в производството на мляко – от 16 на 8,8 процента, като млечните стопанства са намалели драстично за тези години. Основен проблем в отрасъла си остава ниската изкупна цена на млякото.

"Една нищожна част от сивата икономика е излязла на светло, заради това, че правителството предприе мерки да бъде обвързано субсидирането на глава животно с доказване на производство на литър мляко и това е причината. Не че са произведени и са създадени нови стопанства, както виждате в световен мащаб - намалява интереса към този бранш.

Според нас производството и добива на мляко в България е около 1 млн. литра годишно. Това, което беше декларирано за 2016 г. е около 520-530 хил. тона. Това ще рече, че около 45% е в сивия сектор. Като казваме сив сектор това са малки стопанства, това са много хора, които си предлагат директно млякото по пазарите. Продават млякото си без документи на предприятия. Истината е, че когато това, което виждате вие в магазина като краен продукт и цена по-малко от половината отива в джоба на преработвателя и много по-малко в джоба на производителя. Всичко друго са данъци, надценки, печалби на търговците и т. н.", каза Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите.

"В ЕС повишението на цената на маслото е 84%, не е 45%, така че ние може да сме доволни, че е само 45%. Най-добрият ефект за потребители, за производители и за всички останали е когато има конкуренция. Когато има такава сива конкуренция, нелоялна, това не е много добре. Около 50% от млякото стига официално до мандрите. Къде се губят останалите 50% е другият въпрос, който и ние си задаваме. Една много голяма част около 15-20% от млякото, което се произвежда се произвежда в малки стопанства. Една много голяма част от това мляко остава именно в тях.

Това не може да се нарече сив сектор, защото това остава за домашни нужди на самите производители. Около 20% е сивия сектор, не е чак толкова фрапиращо като цифри. Маслото и млякото са два различно продукта по отношение на своето съдържание. При маслото преобладават мазнините при другото преобладават белтъците, така че в момента има излишък на белтък, но има дефицит на мазнини. На това се дължи именно тази разлика в цените на тези два продукта... От август 2014 г. цените вървят надолу. Тези цени в момента са на нивата от 2012 г.", доц. Божидар Иванов, Център за икономически изследвания в селското стопанство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    7 0 Отговор
    типично по нашенски, на вуте да му е зле:
    "В ЕС повишението на цената на маслото е 84%, не е 45%"

    А какво прави държавата за малкият производител? гони старите хора от селата, защото толерира набезите на една голяма част от "съгражданите ни". На баби и дядовци им изкрадоха добитъка, някой да мине около Коледа да видите колко прасенца се продават, от хора на пръв поглед никога не гледали животни.
  • 2 чичиСТЕФЧО

    1 0 Отговор
    Защото чичо Стефчо започна да фръга по 30гр. семе на всеки литър млеко. Женките у селото се били радвали.
  • 3 Грую

    2 0 Отговор
    Поскъпва оти не намерили начин да го правят от машинно масло и тогава на етикета ще вземе да пише "Краве масло (15W40) " !