Last news in Fakti

22 Октомври, 2017 12:05 6 383 19

Tол-системата ни ще е като в Унгария

  • тол-система-
  • михаел вебер-
  • капш телематик технолоджис българия

България е единствената страна, в която шофьорите плащат за всички пътища чрез винетката

Tол-системата ни ще е като в Унгария - 1
Снимката е илюстративна

Имаме богат опит, а и конкуренцията е ожесточена, както никога досега. Така Михаел Вебер, изпълнителен директор на "Капш телематик технолоджис България", която ще изгражда тол-системата, обясни пред "Капитал" факта, че фирмата му е предложила цена от 150 млн. лева, при 200 млн. очаквани от държавата.

Той посочи, че Унгария има най-сходната система с тази, която ще се създаде в България.

"Но основната разлика с всички страни са пътищата. България е единствената страна, в която шофьорите плащат за всички пътища чрез винетката. В другите държави не е така - шофьорът плаща за магистралите.

В България тол-системата ще бъде държавна. В други страни е частна - като в Италия и Испания. Сега например общата европейска система дава възможност да се премине през Австрия, Германия, Испания, Италия, Франция само с едно устройство в камиона. В Унгария например това все още не е приложено. В съседна Румъния засега няма тол-система и не знаем какво решение ще вземат в бъдеще. В другите ви съседи - Гърция, Сърбия и Македония, няма да има технически проблеми. Макар те сега да ползват по-стар модел на плащане, това може би ще се промени след време. В България например дебатът започна преди 8 години. В други страни процесът бе по-дълъг", коментира Вебер.

Той призна, че не е сигурен дали системата ще може да бъде готова до края на следващата година, както иска правителството.

"В България ще разчитаме на местни компании заради техните познания за вътрешната среда. Например ще работим с компанията "Ита"", съобщи Вебер.

По думите му нарушителите по пътищата вече ще бъдат разпознавани по друг начин, не чрез камерите. "Ще се изчислява времето им на пробег от един пункт до друг. И на място ще знаем дали има нарушение. Това се прави в Сърбия. Технически е възможно, но отново е законов въпрос", обясни Вебер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Go Sho

    23 4 Отговор
    ... и пак си караш с 200, само че тоя път, ще спреш преди тола , по нужда или за кафе -пауза, и хоп ... няма нарушение.

    Коментиран от #3, #4

  • 2 гост

    16 3 Отговор
    А честито на "джигитите" дето постоянно обясняват тука как не можели да не карат с 200 и минавали с 50 лв за полицаите . Май автопилота ще стане най-търсената екстра за автомобил .
  • 3 гост

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "Go Sho":

    Не знам какви ги сънуваш , ама да ти каже , че от София до Пловдив ще има поне по една камера на всеки мост и разклон , плюс на всички отбивки и бензиностанции и отбивки , та тая с кафето и по нужда няма да стане
  • 4 гост

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "Go Sho":

    Явно си мислиш , че това ще са някакви бариери като в Сърбия и Италия , ама си в грешка . Това са просто едни по-специални камерки "нацвъкани" където трябва и свързани директно с данъчните като касовите апарати , влезеш ли в "списъка" , няма изтриване
  • 5 Иван

    8 1 Отговор
    И понеже под снимката тук пише че е илюстративна , а не че е от Сърбия сега ще има много дето си мислят, че е так и в Унгария. Сигурен съм че ще има такива. Да бяхте се постарали да напишете поне за да не създавате грешна инфо в хората. В първия ден на въвеждането на средната скорост в Сърбия нямаше полицаи на плащането на Белград нито после на Нови сад. Надали някой може там да кара постоянно с 200, но с нормална скорост да кажем спиране за кафе и нещата се решават. А електронните винетки в Унгария са си много ок.
  • 6 Гого

    21 3 Отговор
    Тол системата ще е като Унгария ама пътищата ще са като в Африка то и сега са такива докато мутра ни управлява няма да видим читави пътища.
  • 7 Голям прос

    9 1 Отговор
    Доходите не са ни като в Унгария, заплащането на тираджиите също. Четири пъти някъде излиза това на шофьора в повече. Кой ще му ги възстанови като това което кара не се плаща като в белите страни
  • 8 НИКОИ

    8 1 Отговор
    Не льжи народа,Словения сьщо е с винетка.А има и други страни сьщо с винетки

    Коментиран от #9

  • 9 гост

    9 3 Отговор

    До коментар #8 от "НИКОИ":

    И Словения и Австрия и Швейцария , където годишната е по евтина от българската , но пък няма месечни и седмични , но на тях не им и трябват , щото 34 евро не ги броят за пари , а и във всичките изброени са плаща само за магистралите , другите са безплатни , както и във Сърбия и Хърватска .

    Коментиран от #12, #17

  • 10 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    13 0 Отговор
    Тук ще има винетка тол такса и кат дето ше те рекетира от храстите а тва го нема никъде по света хахахаха
  • 11 А в Германия

    16 1 Отговор
    В Германия няма ТОЛ система. А и разликата между нас и Унгария, че ТОЛ системите може да са еднакви, но там има магистрали, а тук няма. Който не вярва да покара малко по Тракия между Нова Загора и Бургас. То са бабуни, коловози. И там е строено с много пари и пак некачествено. Така че и сега ще е така. Много пари ще се крадат, качеството ще е ниско

    Коментиран от #16

  • 12 глупости

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Как реши, че няма седмични и месечни в Австрия и Словения ? Там има 10 дневни винетки. В Унгария дават само касова бележка, че си платил за винетка. Там няма пунктове с бариери, като в Сърбия и Македония. и се плаща само за магистрали.

    Коментиран от #15

  • 13 Moran

    10 3 Отговор
    Ще цитирам Михаел Вебер "В другите държави не е така - шофьорът плаща за магистралите." То в другите държави като си плащаш получаваш и пътища . Така ,че едното е за сметка на другото . А в този случай ОТНОВО пътища хубави няма да има ,но за сметка това се откри нова вратичка за глоби и крадене на пари . Е по-добро правителство в този спорт от Българското няма.
  • 14 Emperorex

    3 1 Отговор
    Тоз луд ли е, в Унгария имат най-тъпата тол система в Европа,и ква е тази машинка дето ще кара камиона през толкова държави,такова животно нема.
  • 15 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "глупости":

    Прочети пак , пише Швейцария !
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Трака кисчук

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Австрия не е 34 евро а 90+ годишната отделно има 10 дневни и месечни, ти кажи в Сибир как са

    Коментиран от #18

  • 18 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Трака кисчук":

    А няма ли да се научите най-после да четете , пише ШВЕЙЦАРИЯ !!!
  • 19 Стига бе

    0 0 Отговор
    Пише 3 държави. Не си конкретен.Слагаш а трите заедно.