Last news in Fakti

6 Януари, 2012 15:39 537 1

Спад на икономическото доверие в Еврозоната

  • доверие-
  • еврозона
Спад на икономическото доверие в Еврозоната - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

 

Индексът на икономическото доверие в Еврозоната за втори пореден месец отчита спад от 0,5 до 93,2 пункта през декември, предаде АП.

В целия ЕС доверието на корпоративните мениджъри и потребителите е намаляло с 0,8 пункта до 92 пункта.

Понижението се дължи на отслабването на доверието в секторите на услугите и строителството.

Индексът за доверието на предприемачите, който се публикува отделно от Брюксел, е претърпял подобрение през декември макар и да остава в минусовата територия, достигайки до -0,31 пункта спрямо -0,42 пункта през ноември.

В същото време продажбите на дребно в Еврозоната са намалели през ноември, тъй като потребителите са усетили резултата от мерките на икономии и се опасяват, че валутният съюз ще затъне по-дълбоко в кризата, предаде АП. Данните, оповестени от Евростат, сочат, че продажбите на дребно в Еврозоната са намалели през ноември с 0,8% спрямо октомври и са спаднали с 2,5% на годишна основа.

В 27-членния ЕС продажбите на дребно са спаднали с 0,6% на месечна основа и с 1,3% на годишна основа.

Най-голям спад на годишна основа е отбелязан в Португалия (-9,2%), Испания (-7%) и България (-5,3%), а най-голямо увеличение е отчетено в Литва (+14,1%), Латвия (+7,6%) и Естония (+3,9%).

На месечна основа най-голям спад в продажбите на дребно има в Португалия (-2,6%), Малта (-1,6%), Румъния (-1%) и Германия, Полша и Финландия (-0,9%), а най-голямо увеличение е отчетено в Литва (+4,2%), Ирландия (+2%) и Латвия (+1,9%).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 соти

    0 0 Отговор
    Да!!! И това е само началото. Нищо хубаво и добро не сме видяли от Европа.Не ни е нужен ЕС-нас винаги са не считали заден двор и така ще бьде!!!!