Last news in Fakti

10 Януари, 2012 23:47 1 982 0

Амбицията на Дания – да генерира икономически растеж

  • дания-
  • ес-
  • председателство-
  • икономика-
  • шенген-
  • присъединяване
Амбицията на Дания – да генерира икономически растеж - 1
Коре Янсон - посланик на Дания в България. Снимка: М. Богданова

Икономика, екология, Шенген и преговори с нови страни членки. Това са приоритета на датското председателство на Европейския съюз. „Необходимо е да се наложи фискална дисциплина и да се намалят националните дългове на няколко държави членки. Нужно е обаче и генериране на икономически растеж, защото без такъв, никога няма да успеем да създадем отново проспериращи общества”. Това каза Коре Янсон, посланик на Дания в България по време на дискусия организирана от Атлантическия клуб в България и института „Отворено общество” на тема „ЕС през датското председателство и къде е България”.

В икономически аспект приоритетите на Дания следващите шест месеца са създаване на динамична Европа, на по зелена Европа, на бюджет на ЕС за периода 2014-2020 г., който да е ориентиран към бъдещето. За всички европейци изключително важно е Старият континент да остане глобална икономическа сила, с която другите да се съобразяват.

Енергията е жизнената сила не само на частните домакинства, но и на компаниите. Без енергия няма производство, а без производство няма икономически прираст и работа. Не само по екологични причини, но и по чисто икономически, зелената енергия и зелената технология са естествените приоритети на икономическото развитие на днешна Европа. Намираме се в ситуация, в която все повече азиатски държави искат да купят все повече газ и петрол. Международната агенция по енергията очаква глобалната нужда от енергия след 25 години да е нараснала с 33% именно поради увеличаването на населението на планетата. Защо търсенето на петрол ще се увеличи през следващите 25 години? В европейските държави имаме до 600 коли на 1000  жители, докато в Китай тази цифра е 17 коли на 1000 души. Международната агенция по енергетика очаква през следващите 25 години броят на колите в Китай да се увеличи на 300 на 1000 души. Въпросът е къде тук се вмества нуждата от петрол и на каква цена ще бъде доставен той.

„По икономически причини, Европа трябва да се съсредоточи върху развитието на зелена енергия и зелена технология. Необходимо ни е да произвеждаме коли, които да използват зелена енергия. Това е част от бъдещето. Европа би била глупава, ако не се опита да стане водеща в зеления сектор. Ако това не стане, ние ограничаваме възможностите си за икономически растеж” е мнението на Янсон.

Как да запазим сигурността в Европа е друг акцент от датското председателство. „Арабската пролет поразтърсим системата Шенген и това е факт, който ни показва, че е необходимо да приемем обща политика и система за даване на убежище, за да могат хората, които се ползват от нея, да бъдат посрещани по един и същи начин в Европа. Датското председателство ще работи за добре функционираща система за даване на убежище”, заяви посланика на Дания у нас.

Разширяването на границите на ЕС също сред приоритетите на Дания по време на председателството през следващите шест месеца. Преговори за присъединяване ще се водят с Исландия и Турция и най-вероятно с Бивша югославска република Македония. Ще започнат преговори за присъединяване на Черна гора и даването статута на кандидат на съседна Сърбия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА