Last news in Fakti

11 Януари, 2012 14:00 1 515 0

Портокаловият сок с рекордна цена

  • портокалов сок-
  • портокал-
  • бразилия
Портокаловият сок с рекордна цена - 1

Цените на портокаловия сок отбелязаха рекорден ръст на световните пазари, съобщи Би Би Си. От началото на годината сокът от оранжевия плод е поскъпнал с 25%.

Причината за  невиждания скок се крие в Бразилия, която произвежда повече от половината портокалов сок в света. Страната разтревожи пазарите с доставки за САЩ, в които бяха открити химикали за борба с гъбички, лишеи и бактерии.

Става дума за т.нар фунгидици и по-специално веществото „карбендазим“, което в Бразилия се използва легално са борба с мухъл по кората на дърветата.

Според американските здравни власти няма проблем да се приемат минимални количества от веществото, открити в сока, но въпреки това доставките ще бъдат спирани, ако отново се установи въпросното вещество.
САЩ е вторият по-големина световен производител на сок от портокал.  Студеното време във Флорида, основният щат в това отношение, е допълнителен фактор.

Пазарът на цитрусовия сок не е толкова голям в сравнение с пазарите на кафе и какао. Така че такова рядко поскъпване е напълно възможно, обясняват икономисти. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА