7 Март, 2018 10:48 2 380 2

Засилваме бизнеса с Индия

  • българия-
  • индия-
  • икономика-
  • бизнес-
  • сътрудничество-
  • александър манолев

Разширяваме инвестиционното сътрудничество

Засилваме бизнеса с Индия - 1
Снимка: Министерство на икономиката

Заместник-министърът на икономиката на България Александър Манолев и заместник-министърът на търговията и индустрията на Индия Рита Теаотия подписаха протокол от Осемнадесетата сесия на българо-индийската междуправителствена Смесена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Срещата се проведе в Ню Делхи. Документът проследява българо-индийските отношения в сферата на икономиката, потенциала и основата за тяхното развитие в бъдеще.

„За последните десет години стокообменът между България и Индия се е увеличил 3 пъти, но въпреки това все още не използваме целия потенциал, който имаме“, подчерта Александър Манолев. Смесената комисия с Индия функционира вече 45 години. През това време тя се е утвърдила като един от важните инструменти за развитие на икономическите връзки между България и Индия. „Вярвам, че и днес проведохме успешно заседание. Идентифицирани бяха редица области от взаимен интерес за по-нататъшно сътрудничество“, каза още зам.-министър Манолев, цитиран от икономическото ни ведомство.

В периода от провеждането на последната сесия на Смесената комисия през 2012 г. досега се забелязва активизиране на бизнес контактите между двете страни, нарастване на двустранната търговия и разширяване на инвестиционното сътрудничество, стана ясно от неговото изказване. „Затова се надявам и да установим по-чести и регулярни общи срещи, за да набележим конкретни действия, които да насърчат повече компании от двете страни да стартират съвместни инициативи“, подчерта Александър Манолев.

Съгласно българската статистика, през 2016 г. двустранната търговия между България и Индия достига близо $250 милиона. През първите единадесет месеца на 2017 година тенденцията се запазва и общият стокообмен отбелязва ръст от 18%, надвишавайки $247 милиона. В рамките на посещението на делегацията в Ню Делхи бе подписан Меморандум за сътрудничество между българската и индийската асоциации на стартъпите, с което се поставя основа за обмяна на опит и ноу-хау между тях.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SAAB

    4 1 Отговор
    Да за съжаление ......сме го засилили / развъждаме ги НЕ контролируемо / римляните :)
  • 2 Салама Алеко

    3 1 Отговор
    Ааааса, ей тъй са прай, след малко ще ни пращат фордове, а ни е ще им пращаме РОМИ! Бизнеса да върви, циганина у тях да си върви! После ще разширим и бизнеса с новите търски държави, ще останем 3 милиона, и ще се ширим по земята българска! Скед 5 години ще сме, страната с най- щастливите граждани,(защото нещастниците вече ще са си отишли)!