Last news in Fakti

14 Март, 2018 16:05 3 151 3

Продажбите на дребно в САЩ са се свили

  • търговия-
  • сащ-
  • дребно-
  • пари-
  • бизнес-
  • продажби

Търговията на дребно в САЩ се влоши за трети пореден месец

Продажбите на дребно в САЩ са се свили - 1
Снимка: Shutterstock

През февруари продажбите на дребно в САЩ се понижиха изненадващо за трети пореден месец, което е знак, че водещата световна икономика изглежда губи част от добрия си възходящ импулс в началото на новата година.

Според данни на Министерството на търговията, продажбите на дребно през февруари се свиха с 0,1% до 492 млрд. евро спрямо януари, когато те също се понижиха с 0,1% (възходяща ревизия спрямо предишна оценка за спад с 0,3%), докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за тяхно повишение с 0,3 на сто. По този начин търговията на дребно в САЩ се влоши за трети пореден месец, като последното аналогично негативно развитие при продажбите на дребно беше факт през трите месеца до април 2012 година.

Въпреки това понижение, спрямо година по-рано търговията на дребно нарасна през февруари с 4,0% след повишение с 3,6% през януари. Основна причина за по-слабите данни е намаляването на продажбите на автомобили и на части за тях за втори пореден месец от началото на годината с 0,9 на сто. В същото време продажбите на дребно, без тези за автомобили, нараснаха с 0,3% спрямо януари, когато те се повишиха с 0,1% (слаба възходяща ревизия), съобщи БНР.

Продажбите на дребно, без тези за автомобили, бензин и строителни материали, се повишиха скромно през февруари с 0,1% спрямо преходния месец, когато те останаха на нивото от декември 2017 година, докато очакванията бяха за тяхно повишение с 0,4 на сто. Важно е да се отбележи, че именно този показател, известен като „контролирана група“ на продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за брутния вътрешен продукт на САЩ.

Потребителските разходи, които представляват повече от две трети от икономическата активност на САЩ, изглежда се забавят в началото на новата година, след като през четвъртото тримесечие на 2017 година техният растеж се ускори до 3,8 на сто. Днешните слаби данни са отчасти изненадващи с оглед намаляването на много от американските данъчни удръжки в началото на февруари в резултат на одобрената в края на миналата година мащабна данъчна реформа, включваща съкращаване на общата данъчна тежест. Мнозина от търговците на дребно се надяват, че данъчната реформа ще накара американците да увеличат покупките си през настоящата година, което да допринесе за ускоряване и на икономическия растеж.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 анализ

    5 0 Отговор
    И какъв е резултата от икономическите мерки на Тръмп-много приказки и лоша статистика
  • 2 99 стинки

    3 2 Отговор
    скоро статистиката в краварника ще я водят в рубли и юани, зависи кой щат къде ще бъде "разпределен"
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.