Last news in Fakti

25 Януари, 2012 21:53 2 670 4

“Лукойл” инвестира $1,5 млрд.в нов завод край Бургас

  • лукойл

Руската нефтена компания “Лукойл” ще инвестира около 1,5 млрд. долара в комплекс за преработка на тежки отпадъци. Договорът между инвеститора и изпълнителя – италианската компания Technip беше подписан днес официално в централата на „Лукойл България“.

Комплексът ще бъде най-голямата каталитична инсталация за хидрокрекинг в Източна Европа. Заводът трябва да бъде завършен през 2016 г. Сегашната инвестиция е само за първата част на проекта, втората ще бъде завършена до две години по-късно.

От ръководството на бургаската рафинерия казаха за Investor.bg, че вече са започнали подготвителните изкопни работи. На практика ще се постигне по-висока производителност и ефективност, което ще направи бургаската рафинерия от най-конкурентоспособните в света. Освен това, изхвърляните във въздуха вредни емисии ще бъдат сведени до минимум.

Предвижда се по време на строителството да бъдат открити около 3000 нови работни места, като голяма част от строителството и логистиката ще се извършва от български подизпълнители на италианската фирма.

„С построяването на първата част на комплекса ще бъдем между първите 10 страни в света с подобна модерна инстлация в тази област, а с приключването на целия проект - между първите три държави в света“, каза министър Симеон Дянков. Ще се подобри и екологичната ситуация като цяло в бургаски регион, допълни той.

„Радвам се, че годината започва с толкова крупна инвестиция, която е най-голямата в цялата нова история на България“, каза от своя страна министър Трайчо Трайков.

И допълни, че тя показва, че компаниите, които спазват законите, са добри дошли в България и имат подкрепата на правителството. Трайков подчерта, че тази инвестиция ще се отрази благоприятно на цялата ни икономика.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бойко

    0 0 Отговор
    аре бойко бате ... иди резни една лентичка, после удари едно мачле и българия ще стане като швейцария- малка и заснежена.
  • 2 фен на ББ

    0 0 Отговор
    И познайте с кои пари се строи.С парите от законните им грабежи.НЕ зареждайте на бензиностанциите на "Лукойл".ББ да грабва ножицата,че при откриването може и да не е на власт.
  • 3 xxxxx

    0 0 Отговор
    Фирмата изпалнител на строителните поръчки в (лук оил )винаги е една и съща JP1,която се оглавява от Житенски,НО РЕАЛНО КОМАНДВА---СТЕФАН.
  • 4 светла

    0 0 Отговор
    къде приемат документи за работа в новия "Лукойл"