27 Март, 2018 13:25 2 164 2

Лондон остава финансов център №1 в света

  • финансов-
  • център-
  • лондон
Лондон остава финансов център №1 в света - 1

Лондон остава начело на списъка на най-големите финансови центрове в света, независимо от решението на Великобритания да напусне Европейския Съюз (ЕС). Отделянето може да повлияе негативно на развитието на банковия сектор на страната се посочва в доклад на финансовата консултантска компания Z/Yen Group Ltd., която веднъж на шест месеца актуализира индекса Global Financial Centres Index (GFCI).

Ню Йорк, въпреки че запазва втората си позиция, се отдалечава от Лондон с близо 1 пункт. Интересно е да се отбележи, че Москва, независимо от санкциите наложени срещу Русия, е подобрила позициите си и вече заема 83-то място.

В ТОП 10 на най-големите финансови центрове влизат още Шанхай, Торонто, Сан Франциско, Сидни и Бостън. Цюрих и Пекин отпадат от първите 10 в класацията. Други активни финансови центрове, като Цюрих и Франкфурт заемат съответно 16-то и 20-то място. Анализатори продължават да очакват ролята на тези два глада да се повиши и постепенно да изместят Лондон от лидерската позиция.

Наблюдава се значително подобрение на северноамериканските градове, ако не се отчита Вашингтон, който слезе изведнъж с 20 позиции по-надолу в класацията и Монреал, който е с една позиция по-назад. Сан Франциско вече е в ТОП 10 и е на 9-то място. Чикаго вече е с 10 места по-наред, и вече е 14-ти.

Редица градове в Централна и Източна Европа демонстрират влошаване. Талин и Рига изостават, но Кипър, Москва и Истанбул вече са по-напред в класацията. За финансов лидер в ЦИЕ е призната Варшава на 45-та позиция.

В Близкия Изток лидер е Дубай на 19-то място. Абу Даби остава на 25-та позиция. За региона на Африка Казабланка – 32-ро място. Каймановите и Бермудски острови са съответно на 22-ра и 36-та позиция.

За пръв път Global Financial Centres Index се публикува през 2007 г. като се обновява на всеки шест месеца и се извършва на базата на допитване на над 3000 банкери. Отчита пет групи показатели като бизнес климат, финанси, инфраструктура, човешки капитал и репутация. Обхваща анализ на 96 града от цял свят.

ТОП 30 на най-големите финансови центрове в света

Лондон остава финансов център №1 в света


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ванката

    11 1 Отговор
    но не за дълго както са тръгнали да се показват какви интриганти и манипулатори са няма да изкарат още много...
  • 2 гост

    2 2 Отговор
    32 . Казабланка !
    ................
    ...............
    .................
    36 . Бермудски острови
    ...............
    ........................
    ...................
    ........................ и т.н.
    83 . !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Москва !!!!!!!!!!!!!!

    Що така бе Вова , где золото , где деньги ??????????????