Last news in Fakti

28 Януари, 2012 11:13 1 396 0

Красимир Ангарски: Необходим е външен контрол на еврозоната

  • еврозона-
  • гърция-
  • дългова криза
Красимир Ангарски: Необходим е външен контрол на еврозоната - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Необходим е външен контрол на еврозоната. Това заяви финансистът доц. Красимир Ангарски в предаването на БНР "Събота 150". Колкото повече се бавят решенията и реформите в Гърция, толкова по-тежко ще бъде след това. С първите 60 млрд. евро, които получи Гърция нищо не направиха. Платиха си заплати и пенсии и сега чакат през февруари да дойде втория транш, обясни той.

Лидерите в ЕС гледат да се закрепят и да останат на власт. Затова трябва да се възложи на експерти, които да изработят цялостна програма не само за Гърция, но и за Европа и еврото, смята Красимир Ангарски.

Припомняме, че Ангарски беше финансов министър в правителството на Стефан Софиянски, което въведе валутния борд в България.

Йоргос Васалос – гръцки правозащитник, който работи в организацията "Наблюдатели на корпоративна Европа" в Брюксел коментира от своя страна:

Реалната цена на гръцките облигации на вторичния пазар е 36 % от номиналната им стойност. За тази ниска цена принос имат и самите банки, които продължиха да инвестират в спекулативни пазарни сделки. Сега те ще заменят тези облигации с нови, които имат абсолютно същата стойност – 70 млрд. евро, но с държавни и европейски гаранции. Оставащите 30 млрд. евро банките ще получат в брой. В замяна на това е договорено те да отпишат останалите 50 на сто от дълга на Гърция. Виждаме как огромни суми пари от европейския данъкоплатец отиват директно в гръцките и европейски банки, но гръцката държава ще остане тежко задлъжняла и това няма да реши проблема.
Нормално е банките да си защитават интереса, но може би не е нормално европейските лидери да им позволяват толкова лесно да надделеят в тези преговори
, каза още Васалос.  
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА