Last news in Fakti

28 Януари, 2012 11:18 1 072 2

Берлин иска контрол върху гръцкия бюджет

  • гърция-
  • бюджет-
  • контрол-
  • германия

Говори се за "бюджетен комисар" за Гърция, който ще може да налага вето върху финансовите решения на гръцкото правителство

Германия иска Гърция да се откаже от суверенитета си по отношение на фискалната политика и тя да бъде поета от европейски комисар, преди да може да се ползва от втория спасителен финансов план. Това пише в. "Файненшъл Таймс", който успял да се сдобие с копие на германското предложение, предаде БГНЕС.

Според всекидневника, комисар, посочен от министрите на финансите на еврозоната, щял да има право на вето върху бюджетните решения, вземани от гръцкото правителство.

В същото време в Атина продължават дискусиите за гръцкия дълг между правителството и частните кредитори. В понеделник пък в Брюксел предстои среща на европейските ръководители, на която да приемат нов европейски бюджетен договор

Консолидирането на бюджета трябва да се придружава от строго ръководство и система за контрол, се казва в текста, на който се позовава британския вестник. Той е бил разпратен в петък от Берлин на останалите столици от зоната на еврото.

Предвид незадоволителните досега резултати Гърция трябва да приема прехвърляне за известно време на бюджетния си суверенитет към европейски фактор, смята германското правителство.

От три седмици се водят пазарлъци за постигане на съгласие с частните кредитори на Гърция за опрощаване на близо 100 милиарда дългове, така, че суверенният й дълг да падне на 120% от БВП от сегашните 160%.

След двучасова среща в петък с премиера Лукас Пападемос и финансовия министър Евангелос Венизелос кредиторите, обединени от международно банково лоби, заявиха, че е постигнат известен напредък. Очаква се днес преговорите да продължат.

Германия и Франция приеха доста хладно призивите, особено от страна на Европейската комисия, за увеличаване на помощта от публичните кредитори на Гърция с близо 15 милиарда евро.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Борис Борисов

    1 0 Отговор
    gurcite sa nai-mrasnite hora v evropa,pozovavam se na li4niq si opit koito imam 2 godin rabota v garcia i fakta 4e jiveq v Petri4,samo amerikancite i germancite tolerirat garcite-nikoi dryg ne gi iska blizo do sebe si!!!
  • 2 аййй

    0 2 Отговор
    Берлин ще си остане с искането , те първо да върнат парите на гърците ,от втората световна война и тогава ще видим кой на кого ще работи