Last news in Fakti

24 Април, 2018 09:21 15 543 19

Сектор със средна заплата от 2400 лв.

  • заплата-
  • аутсорсинг-
  • индустрия
Сектор със средна заплата от 2400 лв. - 1
Снимка: Shutterstock

Секторът, в който работят 48 000 души у нас и който осигурява 6.5% от всички изплащани заплати в България, е ayтcopcингът. Средната месечна работна заплата там е 2400 лв. До 2020 г. броят на работещите в сектора ще се увеличи до 60 000 служители, прогнозират от Българската аутсорсинг асоциация.

Само през 2017 г. оборотът на този тип компании се е удвоил и вече е над 3 млрд. лв. Прогнозата е, че към 2020 г. той ще надвиши 4.8 млрд. лв.

Към днешна дата у нас има 389 компании, които се занимават с аутсорсинг дейност, като 53% от тях са т.нар. компании „с изнесени услуги”. Останалите 47% предлагат услуги в областта на информационните технологии. Броят на колцентровете е 208.

Близо 70% от търсенето на офис площи е именно от тези фирми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варна

    55 3 Отговор
    Това е чудесно, но е временно. - Аутсорсването има една единствена функция и тя се нарича спестяване на пари. - Чуждите компании изнасят определени дейности във фирми и страни, където това ще им струва по- малко. - Хубаво! - Добре за нас но до кога?
    - Утре ще решат, че е по- евтино в Украйна, Уганда и т.н. и тук в рамките на 3 месеца ще останат хиляди безработни.
    - Така, че не се радвайте толкова! - Сега има наплив за международни шофьори по същата причина! - Поляците и Унгарците се отказаха от този бизнес понеже заплатите в страните им се изравниха. Това доведе до аутсорсването на тази услуга с Български фирми понеже при нас заплатите са изключително ниски. Утре това ще се поеме от Македонци, Сърби, Украинци, Молдовци...
    Това е временен бизнес! - Докато пазарната ножица не се затвори. А в аутсорсинга ножицата се затваря рязко!

    Коментиран от #7, #10

  • 2 Манго Джери

    35 1 Отговор
    Аутсорсинг, но на какво? Това е метод, който се прилага в много отрасли, как може да се говори за средна заплата в СЕКТОРА, след като самият "сектор" не е хомогенен? Доста лаишко материалче...
  • 3 Аутсорсерски

    21 2 Отговор
    Предлагам да аутсорснем и България, зер в нея останаха само тъмнозелените....
  • 4 сачу

    7 0 Отговор
    Кде е тфа ?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 един

    12 4 Отговор
    Като стане началната заплата на лекарите в България толкова,тогава някой може плахо да си помисли за европейско здравеопазване.
  • 7 Жиката

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "Варна":

    Щом чуждите фирми спрат да аутсорсват у нас, това ще означава че заплатите са ни достатъчно големи и не могат да си ги позволят и/или някъде другаде ще има по-добро отношение цена-качество. Когато този момент настъпи дори "ножицата да се затвори рязко" ще е много по-добре от в момента.

    Think positive!
  • 8 хохохо

    11 0 Отговор
    Автора на статията не знам от къде преписва и каква терминология познава, но явно става дума за IT сферата, а аутсорсинг-а е нещо съвсем различно и приложимо в почти всички отрасли. Това е изнасянето на производсвтво или услуги в друга компания, най-често причината е по-доброто съотношение цена/качество. Има много IT компании у нас не са директно зависими от външни клиенти и разработват собствени продукти, а и като цяло сме много конкурентноспособни, така че едва ли който и да е пазар може да ни измести като добра IT аутсорсинг дестинация. Ако от всеки ставаше програмист (както е що-годе със шофьорите на камиони) тогава отдавна всичко да е изнесено в Индия. Няколко компании се пробраха и резултатите като цяло бяха разочароващи.

    Коментиран от #16

  • 9 1294нн

    7 15 Отговор
    Ами там работят едни мамини детенца - повечето джендеренца с бръснати краченца. Без детенца и котенца, повечето са кьосенца. Иначе са нежни, кат ги видиш са прилежни. Но те не работят за народа, а за чуждата угода щот им пълни джоба. Алчноста гти води в гроба ама СПОКО ееееееееееееееееее първо е народа. Нека цуцкат нека, това е дяволска пътека. Пък, като дойде време да ядат кютека. Пак ще се измъкнат полека, полека и те първи ще избягат, защото иначе боли!!!
  • 10 ужас

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "Варна":

    Ами да, как не видях приликата между шофьор на камион и IT специалист... И отраслите са кажи-речи едно и също. В едното има там нещо компютри, в другото един геврек, а и в двете седиш по цял ден. Не знам какво чакат компаниите та не изнасят IT-то в Украйна, Сърбия, Македония, Беларус... То май не е точно като с камионите - пазара е отворен и няма значение дали си член на ЕС или не - всеки може да аутсорсне нататък и го правят, просто у нас пазара е голям и се славим с доста качествени продукти.

    Коментиран от #12

  • 11 Питайте го

    8 1 Отговор
    Питайте Жиляз
  • 12 Варна

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "ужас":

    Не сравнявам професиите, а принципът и причините за развитието на един или друг сектор чрез аутсорсинг, както и това какво се очаква да се случи?
    - Кое не е ясно?
    За да се развие аутсорсинга тук, на практика означава, че има някъде съкратени хора с по-високи заплати.
    Ето още един пример Центъра на Саша Безуханова е на такъв пример! Друга фирма американската"Каргил" с персонал над 150 хил. служители. Същата в София има персонал около 650 души. Те бяха назначени в резултат на това, че уволниха същото количество персонал във Франция, Холандия, Полша, които разбира се работеха на по-високи заплати.
    Примери за това има много и едва ли ще ги изброя,а и нямам желание. - Дадох прост пример за това какво е аутсорсинг и какъв е генезисът му. Целта е да бъде разбрано какво ще се случи в бъдеще и какви са рисковете. - Кое в крайна сметка не схвана?
  • 13 МНОГО ЛОШ ПРИМЕР

    9 1 Отговор
    НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ БЛАГОСЪСТОЯНИЕТО НИ НИКОГА ПРИ ТАКОВА ВИСОКО ЗАПЛАЩАНЕ НА ПАРАЗИТИРАЩИ НА ГЪРБА НИ НЕ ПРОИЗВОДИТЕЛНИ ПРОФЕСИИ . КАКТО И СТАВА ВЕЧЕ ТРИДЕСЕТ ГОДИНИ !!! ПРАВИТЕ ИМ РЕКЛАМА И ГИ СОЧИТЕ ЗА ПРИМЕР . ТАКА РУШИТЕ ВСИЧКО !!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Спокойно ей

    3 4 Отговор
    Добре, че е този бизнес та да има млади хора, че инаще ще лапате дъртия цепеняк, както винаги до сега де :)
  • 16 ГосТ

    3 6 Отговор

    До коментар #8 от "хохохо":

    Ама ти се опитваш да кажеш,че българските програмисти са по добри от индийците ?
    Говоря програмисти,това IT е много общо и наистина всеки може да стане. Всъщност,доказателство е , че не ти е нужно образование. В най добрия случай некъв курс.
  • 17 out

    5 0 Отговор
    Масовият аутсорсинг не е IT, а всякакво обслужване - вътрешно фирмено или на клиенти. Примерно банка може да ти даде да приемаш обаждания на клиентите на кредитните им карти или фирма за коли под наем - резервации.
  • 18 Мартин

    4 0 Отговор
    Аутсорсинга не е икономически сектор... Ако аз предлагам общаци, е Гошо предлага IT услуги - ние не сме в един сектор :)
  • 19 Димитър Кънев

    3 0 Отговор
    Аман от средна заплата от нея имат полза само ДУПЕТАТИТЕ за нас ДА ГО ДУХАМЕ.