Last news in Fakti

8 Юли, 2019 15:57 2 800 1

Секторът, в който заплатите са значително над средните

  • аутсорсинг-
  • сектор-
  • заплата-
  • икономика-
  • българия

Индустрията ще нарасне от 67 300 до 79 000 служители към 2021 година

Секторът, в който заплатите са значително над средните - 1
Снимка: Shutterstock

Малко над 2% от работния пазар в България се формира от аутсорсинг индустрията. В нея към днешна дата работят 67 300 служители, сочат данните на Българската аутсорсинг асоциация. До 2021 г. техният брой ще надхвърли 79 000 души. Секторът генерира 7.9% от всички разходи за заплати у нас. Това означава, че месечните заплати в сектора са значително по-високи от средните. 96% от компаниите в индустрията дават и годишни бонуси, средно в размер на една брутна работна заплата.

Годишно заплатата на служителите се увеличава с 6%, като така е съизмерима с останалите сектори в икономиката. През последните години се наблюдава тенденция на износ на дейността извън столицата, най-вече поради липсата на офис сгради, в които компаниите да се настанят. Това е и причината ръстът в заплатите извън Софи да е около 10% за последната година.

Не са за пренебрегване и бонусите, които служители имат – всички компании от сектора осигуряват допълнително здравно осигуряване на своите служители, както и премия за довеждане на нов колега. Две трети от фирмите дават на своите служители си безплатни или на символична цена карти за спорт, както и осигуряват безплатна храна в офиса. Нараства и процентът на фирмите, които дават опция на своите служители да работят от дома.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 jambazina

    7 4 Отговор
    Английски + още един език и си капитан упланета, не ти трябват вишета, ни нищо, камо ли да си бекяр навънка, на 20 години почваш с 2 бона. Ако ли не - върти геврека цел ден за 800 лв. или сервирай наргилето на мазни чичаци.