5 Февруари, 2012 11:14 4 129 0

Камериерките третирани като съвременни роби

  • камбоджа-
  • камериерка-
  • хотел

Все по-сериозен е проблемът с камериерките, емигрирали от Камбоджа. През  изминалата година организациите за защита на правата на човека са засипани с оплаквания за малтретиране и експлоатация на камериерки, отишли от Камбоджа в Малайзия, за да избягат от бедността. Подобни случаи са показателни за  липсата на правна защита за стотици хиляди жени, които емигрират от страните в Югоизточна Азия с най-нисък стандарт, за да работят като камериерки в по-проспериращите държави от региона.

Типичен за илюстриране на ситуацията е случаят на Сотеа – младо момиче от Камбоджа, което прекарва две години като камериерка в Куала Лумпур. Тя заминава с надеждата да се спаси от мизерията, в която живее семейството й, но три месеца след като постъпва на работа, работодателят й започва да я подлага на редовен физически тормоз. При липсата на всякаква възможност да се свърже със семейството си или с агенцията за подбор на персонал, която я е наела, Сотеа е изолирана в дома на работодателя си. Бягството е почти невъзможно, защото според малайзийските закони разрешението за работа на чужденците е обвързано с работодателя, който съхранява паспорта на своя служител. Едва в края на ноември, когато Сотеа е уведомена, че договорът й изтича, осъзнава, че е дошъл краят на кошмара – паспортът и е върнат и вече е свободна да се качи първия полет за Камбоджа.

Търсенето на камериерки от Камбоджа в Малайзия се увеличи драстично, след като през юни 2009 г. Индонезия забрани нейни граждани да емигрират и работят в  съседната страна, след разследвани случаи за серия от злоупотреби. До 2009 г. Индонезия осигурява над 300 000 домашни помощници за Малайзия, която е една от най-богатите държави в Югоизточна Азия. Търсенето на евтина работна ръка там е изключително високо. Други популярни дестинации за жени, които искат да работят като камериерки, са Сингапур, Тайланд и Бруней.

През 2011 г. организации за правата на човека и депутати от опозиционната партия в Камбоджа подават многобройни сигнали до своето правителство и до това на Малайзия, призовавайки да защитят малтретираните работнички и да образуват съдебно производство срещу отговорните за насилието.
След дълъг период на бездействие, правителството на Камбоджа в края на миналата година най-накрая прие по-сериозен подход спрямо тежкото положение на камериерките в Малайзия. През септември 2011 г. полицията започна масови обиски на агенциите за подбор на персонал. На 16 октомври 2011 г. министър-председателят Хун Сен спря за неопределено време набирането и изпращането на камбоджански камериерки в Малайзия. Решението беше приветствано от опозицията, но мнозина смятат, че взетите мерки са „твърде малко” и са предприети „твърде късно” и поставят под въпрос способността на правителството да се справи със ситуацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА