Last news in Fakti

15 Февруари, 2012 12:05 2 034 0

Над 45% от младежите в САЩ без работа

  • заетост-
  • работа-
  • безработица-
  • сащ

Процентът на безработни младежи на възраст между 18 и 24 години в САЩ достигна 45.7%, сочат данните на Pew Research Center. Това е най-високото ниво от Втората Световна война досега. Рекордна в процентно отношение е и разликата при работещите младежи и хората в по-зряла възраст – 15%.

Голямата рецесия имаше изключително негативно влияние върху младежите в страната. Спадът в заетостта сред тях е стремителен, а седмичната им печалба спада с 6%. Посочените данни донякъде могат да бъдат обяснение с факта, че много от младите предпочитат да посещават колеж, вместо да работят. Студентите, които едновременно работят и следват е 40.7% . За сравнение през 2007 г. те са 47.6%. Делът на младежите, които не са студенти и работят, също е спаднал – от 73.2% през 2007 г. до 65% през 2011-а.

През миналата година броят на безработните лица на възраст 18-24 години е 16.3%, при ниво на безработицата в САЩ 8.8%. Слабият пазар на труда е повлиял обезкуражаващо на стремежите на младите хора, включително е бил предпоставка за забавянето на важни житейски решения. Около половината от младежите признават, че вършат работа, която не им харесва, за да могат да си плащат сметките и да отвоюват независимост от родителите си, а една четвърт твърдят, че стажуват без заплащане с единствената цел да натрупат полезен опит. Един на всеки четирима младежи, който се е изнесъл от вкъщи и е започнал работа, е бил принуден да се върне отново при родителите си поради недостатъчни доходи, за да се издържа, отбелязват от Pew Research Center.

Въпреки всичко, младите запазват оптимизма си, като 88% вярват, че макар за момента да не се справят добре в професионално отношение, в близко бъдеще ще могат да печелят достатъчно, за да осъществят мечтите си. Възрастните са доста по-черногледи – 28 % от хората над 35 години страдат от мрачното убеждение, че никога няма да печелят достатъчно, за да придобият нужното им самочувствие и удовлетвореност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА