18 Февруари, 2012 09:38 1 404 0

Мъжете или жените са по-добре платени

  • заплащане-
  • сащ-
  • мъже-
  • жени

При кои професии има най-голяма разлика в заплащането при мъжете и жените? На първите три места са хората, които работят в сферите на науката, образованието и наказателното право. Там разликата в заплатите е 5%. На следващо с 4% разлика в заплащането между двата пола се нарежда бизнес и маркетинг, а на трето място са финансистите и счетоводителите с 3%.

Times обаче прави далеч по-хладнокръвен анализ на горепосочената разлика, като я свързва не толкова с пола, колкото с други фактори. Дори мъжете и жените да са следвали една и съща специалност, е напълно обяснимо да имат различни кариерни пътища, което в крайна сметка ще повлияе на заплатата. За да се провери достоверността на това обяснение, се привеждат и данни от проучване, проведено през 2011 г. от водещо американски бизнес училища. То се позовава на най-новата класация на бакалавърски бизнес програми. Извадката включва повече от 20 000 завършили, сред 139 учебни заведения с бизнес ориентация, които са споделили пола си и плановете си за кариера. Резултатите сочат, че мъжете са по-склонни да се насочат към кариера в областта на финанси и консултации, докато жените предпочитат да се развиват в направление HR или маркетинг. Численото превъзходство на мъжете над жените в сферата на финансите е 70% на 30%, а на жените над мъжете в сферата на маркетинга – 66% на 34%.

Средната заплата за всички бизнес специалности в момента е на стойност 48 144 USD на година по данни на Националната асоциация на колежите и работодателите в САЩ (NACE). Разбира се, варира значително в зависимост от конкретната професия, която практикува специалистът. Например, завършил бизнес администрация, работещ в търговията на дребно, може да очаква годишна заплата от около 35 190 USD, а ако работи за болница, ще получава 60 040 USD.

В заключение, разликата в заплащането между мъжете и нежния пол не е явление, производно на дискриминацията, а по-скоро комплексна съвкупност от фактори, всеки един от които трябва да бъде взет под внимание.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА