Last news in Fakti

30 Юли, 2018 08:49 5 203 28

Бензинът в България е хем най-евтин, хем най-скъп в Европа

  • бензин-
  • дизел-
  • горива

В България бензин A-95 е най-евтин в целия Европейски съюз, но само като абсолютна стойност. Като покупателна стойност горивото е по-скъпо, отколкото навсякъде в Европа. Това показва анализ на авторитетната американска новинарска агенция Bloomberg.

Според данните средната цена на А-95 у нас е 1,33 долара за литър, което ни поставя на 25-то място в света. В класацията за достъпност т.е. колко бензин можем да си купим обаче страната ни изостава от всички европейски страни, дори тези извън ЕС, и се нарежда на 53-то място от общо 61 държави. По данни на агенцията средният българин трябва да отдели цели 5,46% от дневната си надница от 24,26 долара, за да може да си позволи литър бензин. За сравнение в САЩ отделят 1,85% от дневната си заплата, при това за галон бензин, което е над 3,7 литра. За литър американците отделят 0,49% от заплатата си. Румънците харчат по 4,37% от дневната си заплата за литър бензин и потребяват по малко над 83 литра на година, гърците - 3,52%, но използват над 305 литра годишно, турците - 5,19%, но пък "горят" само 36 литра годишно.

Освен това, средно в България изразходваме по малко над 93 литра бензин годишно, което означава 1,39% от заплатата.

Bloomberg резюмира ситуацията в България по следния начин: "Попитайте българите дали бензинът е скъп и те най-вероятно ще поклатят глава, защото това в България означава "да" (бел. ред. - агенцията припомня, че кимането означава "не"). Ниските доходи и средно високите цени на бензина затрудняват българите да напълнят резервоара".

Иначе най-ниска е цената на бензина в раздираната от икономическа криза Венецуела — едва 1 американски цент за литър А-95. На второ място е Иран, където същото количество гориво може да бъде закупено за 28 цента. Бронзовият медал в класацията е за друг крупен производител на нефт — Кувейт. В арабската държава цената е 35 американски цента. Най-скъпо излиза да се напълни резервоарът на автомобил в Хонконг, където литърът струва цели 2,10 долара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SDTFIK;LP

    51 7 Отговор
    КАЧЕСТВОТО НА БЪЛГАРСКИЯ БЕНЗИН Е НАЙ-ЛОШО ПО РЕД ПРИЧИНИ КАТО СЕ ЗАПОЧНЕ ОТ ВНОСА НА НАЙ КАЛПАВИЯ ПЕТРОЛ СТАРИТЕ ИНСТАЛАЦИИ НА РАФИНЕРИЯТА КРЪЩАВАНЕТО ПО ПЪТЯ НА ВСЕКИ ЗАВОЙ.
    НАКРАЯ И КОЛОНКИТЕ ЛЪЖАТ В КОЛИЧЕСТВОТО ЧЕСТО.
    ПО СТРАШНО Е ЧЕ ТАКОВА Е КАЧЕСТВОТО НА Х РАНАТА А НАПОСЛЕДЪК И НА ЛЕКАРСТВАТА-НИЩО ОБЩО КАТО ЕФЕКТ С ВНОКНИТЕ ОТ СЪЩИЯ ВИД И МИЛИГРАМИ.

    Коментиран от #3

  • 2 YAMAHA

    42 0 Отговор
    Да останат цените така но заплатите и пенсиите по 3
  • 3 лъжеме безкрай

    9 33 Отговор

    До коментар #1 от "SDTFIK;LP":

    Глупости. 64% от горивата са вносни. От Австрия, Гърция и Румъния.

    Коментиран от #8, #19

  • 4 Morgoth

    54 1 Отговор
    Не бензина ни е скъп, а заплатите ниски. Същото е и с останалите стоки.
  • 5 пръцльо

    46 3 Отговор
    Пенсиите и заплатите по 3 са щели да бъдат ако не сме спали последните 28 години мутризация , приватизация , корупция и т.н.т. Това че сме поспаливо племе никой не ни е виновен .

    Коментиран от #9

  • 6 Кво туй

    34 1 Отговор
    Както казваше някой. Гарантирано от герб
  • 7 Borislav Popov

    23 4 Отговор
    От кога почнахме да си получаваме надницата в долари ? То за на бай сорос хората ясно!
  • 8 куку руку ку

    23 2 Отговор

    До коментар #3 от "лъжеме безкрай":

    To това не означава, че нашите търговци не го "кръщават". Не напразно, който излезе с колата си зад граница, с учудване установява, че колата хем започва да върви повече, хем харчи по-малко. И обратното, като влезеш в България и заредиш за първи път "нашенско" гориво, веднага усещаш "умора" на конете и повишен апетит.
  • 9 Натиска

    12 4 Отговор

    До коментар #5 от "пръцльо":

    за унищожаване на икономиката беше и е външен - ФАЩ и ЕС.
  • 10 Димитър

    22 0 Отговор
    Какви ли не словестни акробатили и полуистини ще използвате само и само да не споменавате излишно простичката истина, не не горивото е скъпо, а заплатите са мизерни! Докога, другари и господа "бизнесмени", докога?!
  • 11 Морук

    3 3 Отговор
    Ха сега се ,хем мома да е хем да е и раждала,

    Коментиран от #12

  • 12 куку руку ку

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Морук":

    То мома-англичанка всеки знае. По-трудно се намира ерген-англичанин... ерген с дете.
  • 13 наблюдател

    17 1 Отговор
    Освен това, печалбата от 1л. бензин у нас е около 60 ст.! Това е много висока печалба и се дължи на монополизма в сектора, който държавата подкрепя! Ако вземем предвид и контрабандата с горива, ще разберем защо някои хора станаха милиардери (под опеката на държавните органи). Колкото до дневната надница от 24,26 долара, тя важи за София. В провинцията е по-ниска.

    Коментиран от #16

  • 14 Гостът

    12 0 Отговор
    Пропуснахте да напишете,че е и най калпав.Омешан до безобразие.
  • 15 Ааахааа

    17 0 Отговор
    В България вдичко е най скъпо, Ерманецът получава 3000 евро заплата и купува близо два тона гориво. С храната е абсолютно същата работа. Аз с моята заплата от 1200 лв . колко гориво купурам ????? Колко храна купувам ??????????
    Айде има много окумуши между вас , чакам мнението ви.
    Ний сме европейци с африкански заплати, айде наздраве
  • 16 Льо Матрикс

    3 5 Отговор

    До коментар #13 от "наблюдател":

    Ми не е вярно! Хайде сметни по обратният ред. Само акцизът ти е около 450лв на тон. Това от сумата е 0,45лв./ литър. Да осредним стойността на литър гориво на 2 лв. махни от него ДДС-то. Това означава цена около 1,66лв. Сега махни акцизът от 0,45лв на литър. -Получава се 1,216лв. Сега цената от фючърсите! За 1 тон гориво се смята между 7,33 до 7,57 барела според сорта нефт. Тоест средно претеглено идва 7,45 барела за 1000 литра. Към днешна дата цената за барел е между 65 и 75 долара за барел. Тоест средно около 70 долара за барел. Тоест 70 долара х 7,45 барела е 521,5 долара на тон. Умножи цифрата по курса на долара и ще видиш горе долу колко струва доставката. Ако курса е 1,65лв/ щд то грубо идва 0,86лв доставна цена. Сега сложи акциза и ДДС-то и кажи как се получават тези надценки за които говориш?

    Коментиран от #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Раттрак

    4 0 Отговор
    Скъпотията на българския бензин няма нищо общо с покупателната способност на българина.
    Смятайте каква е цената на литър ПРЕДИ акцизи и ДДС и ще се окаже, че е един от най-скъпите в Европа. В същото време може да сравните цената на лукойлския бензин (същото качество), преди акцизи и ДДС в Русия и България и ще разберете защо правешкия тарикат е един от най-богатите българи.
  • 19 Вонави

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "лъжеме безкрай":

    Не е точно така,но дори и това не променя факта,че в безброй бази в страната се "разбъркват" горивата с всякакви примеси.
  • 20 Средношколец

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Льо Матрикс":

    Хайде да правим разлика между тон и литър.В тон гориво има повече от 1000 литра,заради относителното тегло на разгличните горива и температурата им.

    Коментиран от #21

  • 21 Льо Матрикс

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Средношколец":

    Съгласих се. Не използвах правилната мерна единици, но мисля, че стана ясно за какво говоря. Ясно е че няма да се ровим в относителните тегла на горивата. За това и съм дал осреднени стойности и на цените и на валутата и на барела. Въпросът беше в това, че няма как да има надценка от 0,60лв/ литър с доставката от кораба, производствените разходи, надценката, вътрешният транспорт и надценката на бензиностанцията. В този бизнес се разчита на големите количества, както е и с въглищата, газта, по- голямата част от хранителните продукти, тока и т.н. - Големи суми с малки надценки.
  • 22 998899

    0 1 Отговор
    Абе, я сравнете цената на бензина преди облагането с акциз между Лукойл и някоя западна рафинерия - ей така за спорта да видим какво точно прави Лукойл.
  • 23 Реалист

    2 0 Отговор
    Е, най сетне някой да каже истината. Не само бензина, а и жилищата са най-скъпи и всички лъжат, лъжат те в очите, а политици и бизнесмени лапат яко, ама много яко.
    И храната е по-скъпа и по-некачествена от доста места в Европа, отчитайки стандарта.
  • 24 vasik atanasova

    3 0 Отговор
    КАЧЕСТВО НЯМА ТОВА Е
    А И НА КОЛОНКИТЕ УДРЯТ В КОЛИЧЕСТВОТО
    ВЗЕМЕТЕ ЕДНА ТУБИЧКА ПРИМЕРНО ОТ 5 ИЛИ 10 ЛИТРА И ВИЖТЕ
    КАК КРЪСТЯТ С КОЛИЧЕСТВОТО
  • 25 qwerty

    1 0 Отговор
    След като заредих 2 пъти на "народната" бензиностанция в покрайнините на кв.Люлин и при 65 литра, напълниха 75 л. се отказах от нея, въпреки по-ниската цена на горивото. Реално оттам излизам с минус 10 литра нафта назад разход. Сега зареждам на една до Герена/автогара Подуяне и съм що-годе доволен, поне не ме товарят с излишни количества гориво.
  • 26 Uflaf

    3 0 Отговор
    Ау ,милионер е "Ааахааа
    (гост)". Хората масово са с 398 лв след удръжки ,но и те не са чисти защото на всичко има 20 % ДДС и в почти всичко има акцизи,лицензи,такси и какво ли не отново за мащеха държава . За политиците ни олигарси. А какво да кажем за почти милион пенсии от 180 до 300 лв. На фона на това всичко поскъпва всеки ден според ток,вода,гориво,долара,житото било с лошо качество тази година ,застрахователите огладнели и печалбата му станала само 2 милиона . Ред изедници ни обират .Кърлежи от циганските махали до такива в парламента работещи за милионери .Не за народ.
  • 27 Физик

    1 1 Отговор
    Бензин: 730 kg/m3
  • 28 БЕНЗИНДЖИЯ

    1 0 Отговор
    Там където управлява комунизма има яко надценка на бензин и др работи ясно е че не ще се управи Народа но поне да ги прокълнем всички който направиха Българския Народ да робува за жълти стотинки и с тези стотинки да си плати всички нужди за да преживее едвам едвам и нищо да не остане за черни дни