2 Август, 2018 06:29 4 891 18

Приходите на ВМЗ-Сопот и „Кинтекс“ се топят

  • вмз-сопот-
  • кинтекс-
  • военни заводи-
  • приходи

„Авионамс“ отбелязва сериозен ръст на приходите си с над 80% до 20 млн. лв.

Част от оръжейните предприятия у нас отчитат драматичен срив в приходите си. През второто тримесечие на тази година военният завод ВМЗ-Сопот отчита печалба от едва 5.7 млн. лв. на фона на 83.5 млн. лв. през миналата година. Приходите на предприятието също спадат значително - за този период те са 76.8 млн. лв. в сравнение с 234.3 млн. лв. година по-рано. Това показва отчетът на дружеството за второто тримесечие, публикуван от финансовото министерство.

Интересно е, че основно падат приходите от продажба на продукция - те се топят до 75.4 млн. лв. на фона на 223 млн. лв. през 2017 година. На какво се дължи това обаче, от отчета не става ясно. Все пак ръководството на дружеството е настроено оптимистично - до края на годината очаква нови договори и поръчки за 150 млн. лв., отбелязва в. „Сега“.

Приходите от продажба на стоки на търговеца „Кинтекс“ също се топят през второто тримесечие. Те спадат с 45% и от 152.3 млн. лв. през миналата година сега са само 83.8 млн. лв., показва отчетът на компанията. Спадът в печалбата на дружеството обаче е по-малък - само с 5% в сравнение със същия период на миналата година до 12.2 млн. лв. През второто тримесечие „Кинтекс“ е работило основно по договорени доставки за Алжир и Етиопия, като реализираният износ по тези направления е за 10.6 млн. щатски долара, се посочва в отчета. Доставките за нуждите на отбраната на Алжир са на стойност 9.3 млн. щатски долара, а за Етиопия - 1.3 млн. щатски долара, става ясно още от документите. Доставки на боеприпаси и въоръжение са били изпълнени и по договори с други клиенти. В изпълнение на подписани договори с Индия и Алжир до края на третото тримесечие се очаква да бъде извършен нов износ в значителен обем.

В същото време друго държавно предприятие - ремонтният „Авионамс“, отбелязва сериозен ръст на приходите си с над 80% до 20 млн. лв. Печалбата от оперативна дейност отбелязва рекордно нарастване 691.5% и от 615 000 лв. през миналата година сега тя вече е 4.8 млн.л в., показва отчетът.

И трите компании - ВМЗ Сопот, „Кинтекс“ и „Авионамс“, са под шапката на Държавната консолидационна компания (ДКК).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 много съм тъп

    14 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: На какво се дължи това обаче, от отчета не става ясно.
  • 2 сиктир

    4 17 Отговор
    Кво ма боли за оръжейните заводи ? Сиктер

    Коментиран от #5, #9

  • 3 Българина

    30 4 Отговор
    Това го знае всяко дете, руснаците наритаха американците в Сирия, разбирайте групата за тероризъм на цру идил, и няма нужда от оръжие. Цру търсят нов конфлик чт, но ше намерят на май ка си пич ката лелина. Тоя път на територията на сащ по коледа
  • 4 Непознат

    8 2 Отговор
    Това се дължи на апашлък.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Я виж

    26 4 Отговор
    Войната в Сирия е към края си ,а и нашите бяха разобличени ,че производството им отива за дружеството ИДИЛ/Пентагона.Тези данни само потвърждават къде са били изпращани оръжията.
  • 7 1234

    23 3 Отговор
    Как да напишат в доклада че войната в сирия свърши и цру спря поръчките.
  • 8 стоян георгиев

    6 16 Отговор
    статията дава повод за радост на многото руски патриоти списващи тук,само че е подвеждаща,щото тва че е спаднала печалбата на фирмите производители не значи че им е паднала работата другари.възможно е да сеизвършват планови ремонти както и инвестиции за нови машини,суровини и т.н. разходи .радостта ви че българската военна промишленност няма да има работа обаче за сега няма да бъде на база реалността.

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Престъпника от Банкя

    13 3 Отговор
    Дължи се на съсипаният имидж на България, вследствие от опитите на ГЕРБ да национализира частното дружество ЕМКО и да открадне Дунарит.
    Машата на Пеевски в правителството - Емил Караниколов развали готови сделки с Индия за над 1 млрд. (пари за пенсии, инвалиди, инфраструктура..)

    Бойко, кажи защо позволи да се срине пазара на българска военна продукция! Защо ощети дъжавата с над 1 млрд.
  • 11 Хи их хи

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    Публикувано във факти.бг: възможно е да сеизвършват планови ремонти както и инвестиции за нови машини,суровини и т.н.
    Хахахаххахахаха!

    Коментиран от #12, #17

  • 12 Пешо

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Хи их хи":

    Не му обръщай внимание на този. Хапе го кучето, ама много яко!
  • 13 Иванов

    4 0 Отговор
    Ми като са се изчерпили терористите, да продават на населението. Веднага ще си купя два автомата.
  • 14 Препатил

    7 0 Отговор
    На есен : уволнения , стачки , протести , автобуси , синдикати , Мая Манолова ; Дежавю!
  • 15 Терорист

    5 1 Отговор
    Понеже пак заложихме на грешен кон сега ще ринем изпражненията.Любимата ни ИД даде фира , а Асад няма да купи нищо от враговете си , към които ние като знатни дупедавци се прикачихме.
  • 16 Морук

    3 0 Отговор
    Ами как няма да има санкции за руснака,ми ся краварите на кого ше продават и въоражават,
  • 17 стоян георгиев

    0 5 Отговор

    До коментар #11 от "Хи их хи":

    само да питам ти правиш ли разлика между оборот и печалба ?и кое е важно в случая за вазовските заводи?питам за един приятел,та се надявам да ми отговориш.после аз ще се посмея като ти лъсне акъла.и няма нужда да пишеш втори ник пешо та да си подсилваш нищонеказването!

    Коментиран от #18

  • 18 Хи их хи

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    Оборваш думите ми ли? Че аз само съм те цитирал! Колкото до хахахаха а-на акъла ти се смея! Шматарок!