Last news in Fakti

23 Февруари, 2012 15:10 890 0

Сините: Намаление на ДДС за лекарства и учебници

  • ддс-
  • учебници-
  • лекарства
Сините: Намаление на ДДС за лекарства и учебници - 1
Снимка: БГНЕС

Депутатите от Синята коалиция отново предлагат промени в Закона за добавената стойност за намаление на ДДС върху лекарствата и учебниците, съобщиха от пресцентъра на ДСБ.

В мотивите вносителите отбелязват, че с намалението на ДДС върху лекарствените продукти респективно ще бъдат намалени техните цени и по този начин ще бъдат облекчени българските граждани, нуждаещи се от лечение. Те допълват, че със заключителната разпоредба се предлага това да стане от 01 януари 2013 г., което дава възможното време за преминаване към предлаганата промяна.

В България до2001 г. нямаше ДДС върху лекарствата и данъчната ставка от 20 % беше въведена от правителството на НДСВ и ДПС, се казва още в мотивите. Относно учебниците се подчертава, че с нарастването на  разходите на един ученик, нараства необходимостта от промени в ДДС. Само намаляването на ДДС върху учебниците и учебните помагала, реално ще подпомогне българските семейства. Опитите напоследък за създаване на допълнителни библиотеки от учебници в училищата, трябва да бъде подпомогнато и чрез законови промени за диференцирана ставка на ДДС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА