15 Август, 2018 19:57 8 461 14

Банка ДСК може да доминира след покупката на SG Експресбанк

  • банка дск-
  • sg експресбанк-
  • кзк

КЗК трябва да обмисли добре сделката между двете банки, за да запази конкуренцията, коментира финансистът

Борис Петров е икономист и финансист с диплома по Финанси от УНСС и специализация по Икономика от Университета Джорджтаун във Вашингтон. През периода 1998-2013 г. той заема последователно позиции в Българска народна банка – в дирекция „Икономически изследвания и прогнози“, началник отдел „Финансови пазари“ (от 2001 г.) и директор на Дирекция „Финансова стабилност“ (от 2009 до 2013 г.).

Борис Петров е участвал в дейността на Комитета по пазарни операции, Комитета по финансова стабилност на Европейската централна банка и в Комитета на техническите съветници към Европейския съвет за системен риск. От 2014 г. е ръководител на служба „Вътрешен одит“ в Търговска банка Д.

Има публикации в специализираната икономическа преса, както и в поредицата дискусионни материали на БНБ. Защитник е на бързо членство на България в банковия съюз, ЕRМ II и eврозоната.

Как ще изглежда банковият пазар след покупката на SG Експресбанк от ОТР Bank, собственик на Банка ДСК и ще спечелят ли клиентите от консолидацията между двете български банки. Какви промени са необходими за българската банкова система. Какво ще изглежда банковият сектор при перспективата за влизане в банковия съюз, валутния механизъм и еврозоната. На тези въпроси на Investor.bg отговаря Борис Петров – финансист, икономист и банкер.

– Г-н Петров, как ще се отрази на банковия пазар покупката на SG Експресбанк от ОТРGroup, собственик на Банка ДСК?

– Анализът на комбинираните пазарни дялове по сегменти на двете банки, съгласно възприетата от Комисията за защита на конкуренцията практика, би могъл да ни даде отговорът на вашия въпрос. Какво показва той? На пазара на жилищни и ипотечни кредити на физически лица SG Експресбанк и Банка ДСК ще имат комбиниран пазарен дял от около 27%. В сегмента потребителски кредити на физически лица пазарният дял е още по-внушителен от 38,78%.

При депозитите от граждани и домакинства и в момента Банка ДСК е на първо място с дял от 16,9%, а след сделката той ще достигне 23%. При корпоративните кредити след сливането пазарният дял ще е 12,4% или второ място след УниКредит Булбанк. При депозитите от институции, различни от кредитни, комбинираният пазарен дял ще възлезе на 13,2%.

Изводът е, че след сливането, в сегмента банкиране на дребно в частта кредити и депозити, обединената банка ще има доминиращо пазарно присъствие. Концентрацията на пазарен дял е особено изострена в двата подсегмента кредитиране на физически лица.

Поради липса на данни за териториалното разпределение на дейността не бих могъл да направя анализ на концентрацията по области, но едва ли резултатите от него биха довели до сериозни промени с оглед убедителната преднина на банката пред втория по пазарен дял в този сегмент.

Моят съвет към Комисията за защита на конкуренцията, ако реши да одобри сделката, е внимателно да обмисли какви ограничителни условия ще наложи на Банка ДСК, за да гарантира запазване на степента на конкуренция в сегмента банкиране на дребно в частта кредитиране на физически лица – ипотечно и потребителско.

– Ще спечелят ли клиентите на двете банки от консолидацията?

– С оглед формирането на доминиращо пазарно присъствие на банката след сливането в сегменти кредитиране на физически лица клиентите едва ли ще спечелят от това, освен ако не бъдат наложени допълнителни ограничителни условия от страна на регулаторите.

– Какви нови сделки можем да очакваме на банковия пазар? Вече има подадени пет обвързващи оферти за Банка Пиреос, но може ли и други български банки да бъдат предложени на потенциални инвеститори?

– От 2008 г. насам на пазара на кредитни институции доминира предлагането. Търсенето на акционерни дялове в кредитни институции е сравнително ограничено заради циклично ниската рентабилност на банковия сектор и неяснотите за чистотата на активите на някои от институциите обект на продажба. Не говоря за постоянното присъствие на местни институции готови на всяка цена да търсят придобивания заради дългосрочна неспособност да постигнат устойчив органичен растеж на пазарния си дял.

С преминаването на ерата на нулеви лихвени проценти и преосмисляне на стратегиите на големите банкови групи към новите държави членки в ЕС картинката е на път да се промени. Този извод е още по-валиден в контекста на ясната перспективата за влизане в банковия съюз, валутния механизъм и еврозоната на следващ етап. С преминаването през тези фази много от неизвестните въпроси за инвеститорите ще бъдат разрешени дългосрочно. Това ще даде път на повече и по-качествени сделки в банковия сектор.

– Как трябва да изглежда банковата система на страна като България?

– Това е интересен въпрос. Аз не съм привърженик на нормативния икономикс в банкирането и се страхувам, че ще дам само общ отговор.

Според моето виждане банковият сектор трябва да се развива устойчиво, рентабилно, конкурентно, ефективно и въобще напълно интегриран към правилата, и спазването на добрите практики, наложени в държавите от еврозоната. Източникът на капитал, национален или международен, за мен е без значение, стига да се спазват и прилагат еднакво надзорните правила и стандарти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Експерт банково дело

    14 0 Отговор
    Дск,ще уволни всички служители на SG веднага след сделката ,съветвам служителите на експрес банк да не подписват срочни договори с отр,ще бъдат изгонени без нито стотинка обещетение.....

    Коментиран от #6, #11

  • 2 Еее

    2 2 Отговор
    А ДСК не е ли на Сорос...

    Коментиран от #7, #14

  • 3 босе

    4 2 Отговор
    Тъкмо търговския регистър не работи.....още една банка се изяде от....СОРОС
  • 4 Гост

    8 4 Отговор
    ДСК = ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ КАСА = ДСК
  • 5 Гост

    2 1 Отговор
    Време е
  • 6 Роти

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Експерт банково дело":

    Всяка банка прави така. Моментално изчиства предишните кадри. Спомнете си последно, колко народ остана на улицата, когато Пощенска банка купи Алфабанк - за 3 дена изгониха всички.
  • 7 От завода за сапун

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Еее":

    Всички банки са собственост на евреи.

    Коментиран от #8

  • 8 Червен еврейски интернационал

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "От завода за сапун":

    КТБ И "МИРНИЯ ПРЕХОД" ОТ 1989г. СА НАЙ ГОЛЯМАТА ИЗМАМА В БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА ЧЕРВЕНИЯ ЕВРЕЙСКИ ИНТЕРНАЦИОНАЛ!

    Коментиран от #9

  • 9 Дърт комунист

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Червен еврейски интернационал":

    С малки изключения прехода у нас е ръководен от слугите на Русия-БКП, ДС и ДПС .
  • 10 Townboy

    1 2 Отговор
    ДСК и сега е най-голямата банка. Мнозинството жилищни кредити са от тази банка.
  • 11 Родопи

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Експерт банково дело":

    Интересно , но ако нямаш избор ? Ако ти кажат или преподписваш или тече едномесечно предизвестие?
  • 12 ГОРАЗД

    2 0 Отговор
    *Две патки не правят един орел* беше казал един гений,мисля че в случая важи!
  • 13 Банков експерт

    1 1 Отговор
    ДСК трябва да махне веднага служителите на СЖ, защото там е пълно с хора, които нищо не правят! За това и банката беше на толкова задно място!
  • 14 1944

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Еее":

    на руски олигарх е. дали да не очакваме ктб-2?