23 Август, 2018 23:30 3 029 5

Синдиците на КТБ продават вземания от "Авионамс" за 14.8 млн. лв.

  • авионамс-
  • ктб-
  • синдици

Синдиците на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) са обявили за продажба вземания по два кредита, отпуснати на вече национализирания авиоремонтен завод "Авионамс". Търгът ще се проведе чрез тайно наддаване на 24 август (петък) при начална цена 14.8 млн. лв.

По времето, когато са договаряни заемите (2012 г.), компанията беше собственост на свързваната с Цветан Василев "Хедж инвестмънт България", припомня в. „Капитал“. Преди две години Държавната консолидационна компания (ДКК) купи акциите й през частен съдебен изпълнител. Според Министерството на икономиката, което е принципал, дружеството редовно обслужва дълговете си.

На търг

Вземанията по двата кредита се предлагат от синдиците като съвкупност. Единият от тях е сключен на 9 януари 2012 г. и е за 8.150 млн. долара. Средствата са отпуснати за закупуване на 6 хеликоптера Ми-17, които явно е трябвало да бъдат препродадени на трето лице, тъй като заемът е обезпечен с вземания по такъв договор, както и с вземания на самата "Авионамс" по нейни сметки в КТБ.

Другият заем е сключен в края на същата година - на 21 декември, и е на стойност 9.05 млн. лв. По-малко от две седмици преди банката да бъде затворена през юни 2014 г., е договорен нов погасителен план за изплащане на главницата. Средствата са били отпуснати за закупуване на останалите 34% от капитала на пловдивския "Терем - Георги Бенковски" (старото име на "Авионамс") и са били обезпечени със залог на 100% от дяловете в завода. По неизвестни причини този залог не е бил вписан в Търговския регистър.

И двата кредита са били частично погасени чрез прихващания, които обаче са били оспорени от синдиците на КТБ. "Прихванатата част е предмет на спор, с оглед на което не е предложена за осребряване", пише в обявата за търга. За останалата част от вземанията си сега банката иска 14 769 100 лв.

Спор за прихващания

За въпросните прихващания синдиците на банката миналата година са завели дело в Софийския градски съд с искане да бъдат обявени за недействителни договори за прехвърляне на вземания/цесии в размер на 10.1 млн. лв. и 47 хил. евро, които са направени през октомври и ноември 2014 г. В допълнителна искова молба до съда синдиците потвърждават, че към края на 2015 г. банката е осчетоводила погасяването на част от задълженията на "Авионамс" срещу вземания на дружеството, придобити по договори за цесии, но независимо от това те поддържат иска си за обявяване на тези прихващания за недействителни. Според отчета на "Авионамс" към края на юни 2018 г. компанията има общо 11.7 млн. лв. задължения към КТБ - 10.4 млн. лв. по кредити плюс 1.3 млн. лв. по договори за цесия. Първото заседание по делото е насрочено за края на септември.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    4 1 Отговор
    Самоче тва на снимката е ми 24
  • 2 Луд с кирка

    4 0 Отговор
    Тупан
  • 3 Явката

    5 4 Отговор
    Синдиците си върашат работата, а прокуратурата къде е, че Цветан В. си живее свободно?

    Коментиран от #5

  • 4 Курти

    1 1 Отговор
    Просто е: Заводът пречи на руската конкуренция. 12 броя Ми-24 за Мали плюс № броя САУ 100, 150 Т-55 за Етопия в края на 90-те, Македония, 150 от същите, сега в Сирия е Муцка......както беше в Югославия, 56 Т-72 за Турция, Предприятията работят, а руският неканен Агресор си Ближе сладоледа. Няма да споменавам Ангола, Западна Сахара - Фронта Полисарио, Мозамбик и Гвинея Бисау (последните говорят Португалски), Авиокомпания Еър София-Бул Еър, Мадейда и Летището Фуншал......
  • 5 По съвест

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Явката":

    Никаква работа, не вършат синдиците, това хора ,назначени от Доган .
    Василев, иска да бъде разпитан, но, ако той проговори, ще падне правителството и става страшно...затова се мишкува със синдици.
    А делото" КТБ" ако не проговори Цв. Василев ще отиде в дън земя.
    С право Цв. Василев, не иска да се върне,и при нас има" новичок".
    Всичко друго, е сценарий, на който и Стефан Данаилов ще завиди..