Last news in Fakti

5 Март, 2012 15:17 1 094 5

Найденов ще предложи да отпадне продажбата на дървесина чрез борсите

  • мирослав найденов-
  • продажба-
  • дървесина-
  • борса-
  • отпадане
Найденов ще предложи да отпадне продажбата на дървесина чрез борсите - 1
Снимка БГНЕС

  „Ще предложа продажбата на дървесина през борсата да отпадне”, съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов на среща с представители на горския сектор в село Ракитово. Тази 1/3 от дървесината ще отиде под управлението на Държавните горски предприятия, като директорите ще преценяват как да реализират този дървесен материал - дали чрез пряка продажба на склад, чрез търгове или през стоковата борса, допълни министър Найденов. Ако съответното предприятие не може да осигури приоритетно количество за местното население няма да предлага на борсата. Останалите 2/3 от дървесината задължително ще се реализират на търгове  до 4 сесии, като условията ще бъдат направени и изпратени до директорите на шесте предприятия и ще бъдат еднакви за всички, каза още министърът. В рамките на няколко дни ще бъде сформирана работна група, която да обсъди  и внесе промените  в Закона за горите и наредбата, касаеща дърводобива. Министър Найденов ще предложи на тази работна група да бъдат оформени малки, средни и големи пакети за продажба на дървесина на търговете. Тези пакети ще бъдат както следва:  33%  ще бъдат разпределни  в пакет от 100 до 1000 куб., който е предназначен за малките фирми; пакет от 1000 до 50 000 куб. за средните фирми  и над 50 000 за големите. Това означава, че гарантираните 33% за малките фирми ще бъдет запазени, като ще бъде разписано под „местна фирма” да се разбира тази, която е регистрирана и изпълнява своята дейност на територията на съответното горско предприятие.
Министър Найденов каза още, че ще издаде заповед за осъществяване на физически контрол от страна на Изпълнителната агенция по горите по отношение на изнасяната дървесина. „Ще  има драстични мерки за законността на дървесния материал, който се експортира”, заяви  Найденов, като допълни, че няма как  да се ограничи износът за Гърция,  тъй като е член на ЕС и  има свободно движетие на стоки. За Турция на този етап също не може, тъй като тя е подписала митнически договор с ЕС.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Меди

    0 0 Отговор
    до кат се стигне до разумното решение вече хорицата гладуват , За какво беше този целият цирк
  • 2 mnogoznajko

    0 0 Отговор
    dran dran ta pljas ministara si meni mnenieto vseki den po 3 pati garantiram 4e dokato stigne do sofija emo dimitrov ste mu nabie kan4eto i utre ste imame novo politi4esko re6enie. aferim a6kulsum masala na gusin ministaro
  • 3 ...........

    0 0 Отговор
    Абе тоя човек неразбрали,че не е за там.Да си подава оставката,и който откъдето е.Ама тей ще бъде,ама иначе ще бъде.Простотиите му край нямат.
  • 4 пунпал

    0 0 Отговор
    Пунпала се върти.
  • 5 ????????????

    0 0 Отговор
    Няма да спрем търговията с дървесина на Стоковата борса.

    Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на открита среща с представители на дървопреработвателния бранш, които не подкрепят протеста на колегите си, която се проведе в Министерство на земеделието и храните.Алоооооо,последно какво ще бъде?