Last news in Fakti

6 Март, 2012 09:10 6 252 15

Защо не сме богати?

  • кредит-
  • банка-
  • матеев
Защо не сме богати? - 1
Йордан Матеев

Много класации и анализи показват пряка връзка между икономическата свобода в страните по света и просперитета. За съжаление, повечето българи не уважават свободата си. Още по-лошото е, че много от тях дори не разбират смисъла на думата свобода. И умишлено или не, те дърпат себе си и всички останали надолу. Вижте тъжната истина в проучване на "Алфа рисърч", публикувано в dnevnik.bg:

Според 82% от анкетираните е нужна по-голяма равнопоставеност между клиенти и банки и в тази връзка би било добре таксите по кредитите да отпаднат или да се поделят поравно между банката и кредитополучателя. Предложението на министър Симеон Дянков лихвите по банковите кредити да се определят съобразно публично достъпен пазарен индекс се одобрява от 59% от българите, 24% са на обратната позиция, отчитат социолозите. Тези мнения, както и очакванията за участието на правителството в регулирането на една или друга сфера, което по различни поводи беше многократно дискутирано през последните месеци, трябва да бъдат разглеждани в контекста на по-фундаменталните нагласи на българите къде е допустима и къде не намесата на държавата. В мнозинството си българите продължават да бъдат силни етатисти и да смятат, че там, където регулацията не е постигнала добри резултати, е необходима още по-голяма регулация. 72% са убедени, че е добре държавата да се намесва в икономиката, 67% - във финансовите институции. Дори по отношение на съдебната система, пред която почти винаги стои определението "независима", мненията са поляризирани - 41% смятат, че е добре държавата да се намесва, 40% - не. Единствените сфери, в които българите не допускат намесата на държавата, са медиите (21% "да" срещу 61% "не") и частния живот на гражданите (19% "да" срещу 64% "не").

Последното изречение поставя въпроса дали е възможно държавата да се меси навсякъде и в същото време да има свободни медии и свобода в частния живот. Според мен не може. И всъщност дали тези, които се обявяват против намесата на държавата в частния им живот знаят, че програмите за насърчаване на раждаемостта, данъчните облекчения за покупка на жилища с банков кредит от млади семейства, забраната на тютюнопушенето в едно кафене, забраната на марихуаната, акцизите върху горивата и куп други неща са държавна намеса в личния живот?

Йордан Матеев
iordanmateev.blogspot.com


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Nikolay Todoroff

    4 1 Отговор
    Държавата не е самоцел, тя съществува като организация, служеща на гражданите и всяка намеса, която прави е в техен интерес. А всички тези частни производители, банки, международни корпорации съществуват не заради хората, а заради тези, които ги управляват и притежават и заради парите, които акумулират от печалбите. Затова си помислете кое е по-добре - да се меси държавата в интерес на обикновения човек, или да оставим тези частни институции сами да се регулират и да експлоатират народа!!!!!!!!! Защото държава без народ няма, както и народ без държава! А банките и корпорациите не се нуждаят от държава, за да съществуват, а само и единствено от капитали, идващи от нашия джоб!!!
  • 2 vw gost

    3 1 Отговор
    Колкото е по-свободен един пазар,толкова по-добре.По този начин и обикновения човек ще има шанс да реализира свой бизнес план,а не да работи във завод,на минимална заплата,наложена от държавата. Държавната намеса е удобна на тези,които чакат нещо да им се даде,но в повечето случаи е пречка за останалите,инициативните,които биха могли да развият бизнес и да дадат работа на други хора. Ниските данъци и свободния пазар дават развитието, а не минималната заплата и държавната намеса.Държавата трябва да осигурява инфраструктура и да има квалифицирани кадри,за да може да е в полза на гражданите.Например бонусите са задължителни за добрите кадри,а не да бъдат заплашвани с уволнения,понеже работят за държавата.Е кой ще знае,че може и в същото време няма да иска повече от тези,които не могат и не искат да работят.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 The Bear

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "vw gost":

    @2 vw gost - Мисля, че не би трябвало да се изказваш необмислено! Прочети малко по-внимателно написаното от @1 - Николай Тодоров - дал е дефиниции - кратко и ясно. А ти даже не си успял да формулираш мисълта си правилно и не се разбира какво всъщност искаш да кажеш. Личи си че си младо момче и нямаш никакъв опит, а и погледът ти върху причинно-следствените връзки между нещата в живота е доста мъгляв. Пък и не си учил и история или не си преживял част от социализма, защото разсъжденията за държавна намеса, минимални заплати в заводи, инициатива, бизнес на обикновения човек и др. са доста повърхностни.... Дълго е сега да се спираме на основни фактори определящи битието, но с две думи бих ти казал следното. Държавната намеса е положителна, когато ограничава отрицателните ефекти от "инициативния" частен бизнес върху интереса на мнозинството, а не се разбира като даване на подаяния на ленивци.... Какво разбираш под "обикновения човек"? - защото ако имаш предвид всеки един - то замисли се, че не може да има толкова бизнеси колкото хора - математически не се връзва:) няма да има кой да работи и кой да е служител в развит бизнес на някой "инициативен". Много се бъркаш ако мислиш, че ниските данъци и свободния пазар дават развитието на бизнеса - явно те объркват наблюденията у нас - но изпирането на скътани пари при ниски данъци и изплуване на сив сектор не е "развитие на бизнеса". Ама не знаеш, че има държави с много развит бизнес, в които данъците са в пъти по-го
  • 4 The Bear

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "vw gost":

    @2 (продължение) .....в пъти по-големи от тези у нас. А ако не знаеш - у нас именно в големи фирми на "новозабогатяли" българи заплатите са много по-ниски, отколкото преди бяха в държавни заводи. А и как държавата ще осигурява инфраструктура и квалифицирани кадри като понижава данъците - ами нали за да има качествено обучение и качествена инфраструктура трябват и пари .... а в държавата те се взимат от данъци и такси..... По въпроса за бонусите - поредното ти супер смешно разсъждение издаващо елементарно ниво на логика у индивида - за добра работа навсякъде се дават ЗАПЛАТИ. Т.е. заплатата не ти се полага заради това че си оказал честта на предприятието да му запълниш щата с твоите данни по лична карта - тя се дава за изпълнение на някаква работа и норма, спазване на задължения и т.н. определени обикновено в длъжностни характеристики и инструкции от началството. При преизпълнение на нормите, което помага дейността на фирмата, ако фирмата е обявила преди това тези условия, се полага някакъв бонус, стимул или както искате го наречете. Но в нашия случай излиза така, че заплата се взема заради запълване на бройката, а ако въобще свършиш нещо - взимаш бонус - и то поглеждаш небето, идва ти наум цифра, почесваш се и решаваш че е малка, увеличаваш, разписваш си я и си дръпваш една сума за бонус, каквато повечето хора в България не могат и да сънуват като годишен доход. ТОВА Е СУПЕР НЕЕТИЧНО - и в настоящото състояние на хората в държавата (90%) е ИЗПЛЮВАНЕ в лица
  • 5 Методи Методиев

    0 1 Отговор
    Да държавата не е самоцел и нейното съществуване в съвременния свят не се обуславя от осигуряване на единеннационален пазар, а от необходимостта да се защитават националните приоритети и да се позволи на формилата се нация да просъществува.Изхождайки от целите, които обуславят съществуването на една държава,можем със съжаление да констатираме, че съвременнната българска държава еотстъпила от своята основна функция. ЗАЩО!? Първо защото в процеса на приватизация на средствата за производство ние си позволихме да приватизираме и стратегически отрасли,като ВиК ,Енергопреносните дружества и телекомуникациите.Сега е наред и пътната инфраструктура,естествено след като я изградим с общодържавни средства. Втова отношение Р. Турция може данипослужи, като пример-тамтези отрасли са държавна собственост и влизането на частни капитали в тези сектори е под специален режим, който е достатъчно сложен,за да е предмет на този кометар. Както виждаменещата при нас са достатъчно усложнени и извадени извънфункциите на държавността. Второ държаватаима основна задача да се грижи за образованието, здравето и спазването основните права на гражданите. Трето държавата има основна задача да защитава териториалната цялост, собствеността във всичките и форми и не напоследно място борба с престъпността. Спирам допук, защото ако продължа ще излезене кометар,а статия. Къдесе намирасвободната пазарна икономика в 21 век? Във всички развити икономики вече не съществува в чистия си вид пазарн

    Коментиран от #7

  • 6 Методи Методиев

    0 0 Отговор
    ВЪПРОС КЪМ МОДЕРАТОРА : КОЛКО ДЪЛГО МОЖЕ ДА БЪДЕ ЕДНО ИЗЛОЖЕНИЕ!?
  • 7 The Bear

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Методи Методиев":

    @5 - Е този коментар ми харесва... и ме натъжава.... а не ми се ходи да живея в Турция....искаше ми се тук да стане добро за живеене място....
  • 8 Ден

    0 0 Отговор
    И тук ще стане добро място за живеене! Толкова по-скоро, колкото по-скоро започнем да чистим мръсотията около нас, като започнем от мръсотията в управлението на държавата!! Трябва всеки да се наведе, да огледа терена, да хване някое малко боклуче и да го пусне в торбата, после пак, и пак...!!! Докато светне от чистота!
  • 9 Атанас Радев

    0 0 Отговор
    Хубава дискесия виждам тук, от интелигентни хора. Сравнително рядко се среща такова нещо. Обикновено се сипят обиди и гадни думи. А за държавата: Сигурен съм, че не малка част от тези които сега са зад това понятие знаят за какво служи тя и какво трябва да прави. Лошото е, че не се съобразяват с това. Вече 22 години различни политически компании използват държавата и медиите да се обогатяват. Честно да си призная вече не виждам никаква светлина в тунела, не за финансов просперитет, а за перспектива, комплекс от дейности, които да генерират финансово благополучие. Уравниловката и раздаването на блага на калпак не са изход от положението, но я си спомнете, колко лесно се лъжат избирателите с подобни обещания. Не знам, много песимизъм ми се набра, пък вече не съм на възраст да се махна оттук ...
  • 10 КОМПАНИЯТА

    1 0 Отговор
    Не сме богати защото,като общност/племе/сме негодни!!Шепа българи откраднаха парите и това се знае в света и в ЕС.Тези откраднали парите на хората,каквото ще да правят и накогото ще да раздават народните пари,не можаха да предотваратят, България нарисувана като клозет.............Приятелите
    около мен са повечето пенсионери и ще се задоволим с хляб и едно кисело мляко...............но младите,тежко им !Ние старите
    имахме някакви намерения да направим нещо интересно в нашия
    край,но няма да се получи!За това чакаме купувачи на имотите,
    макар на не особенна печалба.Парите ще внесем в нашия КЛУБ
    за напитки и други хранителни добавки за да облекчим положението си с ниските пенсии!ЕТО ТОВА СМЕ РЕШИЛИ!
  • 11 петр

    1 0 Отговор
    бедни сме защото държавата е ограбена от хората който ни оправляват от 60години насам и няма оправия краде се на поразия ,и ред няма нарочно се мъти водата за да си играят игрите ,а за народа никой не го е грижа ,жалки станахме българите ,и зътапяхме още повече от мизерия направо без думи каквото и да се каже не е достатъчно
  • 12 рипост

    2 0 Отговор
    Най-важният фактор е качеството на човекият ресурс - не толкова като знания, а като морал и работна етика. Просто погледнете картата на света. Как се променя това? Само с образование. Е не става за дни, но това е единствения начин.
  • 13 понеже

    1 0 Отговор
    ми писна от глупости по тези форуми включително и неадекватната статия ето житейски опит от който ако можете си правете изводи-живях в америка -за 15минути и 27долара създадох компания.на 3-ия месец ми пратиха кредит карта с 75000долара за техника и консумативи.където и да отидеш даваш добрацена и услуга и без връзки зимаш работа и т.н.а тук ..ако ни оставят да се развиваме досега държавата да цъфтеше ама на...за това хората гледат някой да ги регулира а иначе могат и то много доказали са го навън.някой трябва да им даде шанс.истинска пазарна среда без удари под кръста и ще видите тогава
  • 14 BABA PENKA

    2 0 Отговор
    HORATA SA BEDNI STOTO IM DAVAT MALKI ZAPLATI,VSI4KO E SUPER SKAPO V BG!STOTO NA6ITE POLITIZI NI E..VAT M..IKATA OT DANAZI I KAKVO LI NE!POLU4AVAI PO 300-400-500 LV I ZIVEI KATO NORMALEN 4OVEK.HORATA BIAGAT OT BG KOI STE VI RABOTI BE GOSPODA POLITIZI V VA6ITE FIRMI?NIKOI...NAPRAVIHTE NA6ATA BG MASTEHA ZA NAS A NE MAIKA ZAKRILNIZA..
  • 15 Васил

    2 0 Отговор
    Не съм чел статията,но веднага ви казвам защо не сме богати ! Не сме богати,защото още не сме обесили управниците ни !