Last news in Fakti

9 Март, 2012 16:28 851 0

Миньорите от „Горубсо – Мадан“ ще получат 2/3 от неизплатените си заплати

  • горубсо - мадан-
  • заплати-
  • изплащане

Миньорите от „Горубсо – Мадан“ трябва да получат 700 хил. лв. от общо 1 100 хил. лв., които предприятието дължи на служителите си до понеделник. Останалата част от сумата следва да бъде изплатена до две седмици. Това стана ясно след среща на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков с мениджмънта на мини „Горубсо – Мадан“ и представители на протестиращите миньори.
До понеделник ръководството на дружеството се е ангажирало да бъдат изпълнени и предписанията на Инспекцията по труда за трудова безопасност, така че хората да могат да влязат в мините. Трябва да бъдат платени и задълженията за електроенергия, за да се възстанови нормалното електрозахранване в мините, каза още министър Трайков.
Вчера дружеството е превело на държавата дължимите концесионни възнаграждения в размер на близо 90 000 лв.  
За мен като икономически министър е необяснимо защо „Горубсо-Мадан“ е на загуба при положение, че имаме двете най-богати находища в Родопския регион, цените на цветните метали са високи и се плаща едно от най-ниските концесионни възнаграждения на държавата. Освен това е налице и обогатителна фабрика, която е част от процеса. Как тя работи с друг рудник, който плаща такси на обогатителната фабрика и този рудник е на печалба, а „Горубсо-Мадан“ е на загуба, попита министърът.
Най-важното в момента е миньорите да си получат възнагражденията, след това ще се мисли за концесията на дружеството, категоричен беше Трайков. Той допълни, че с предоставянето на нови концесии в региона, правителството работи за възраждане на рудодобива. Само от концесиите, които са дадени през миналата година в региона, очакваме над 1000 нови работни места, подчерта министърът.

 


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА