Last news in Fakti

19 Март, 2012 09:42 1 368 0

Над 25 хиляди са преминали от 4-часов на 8-часов работен ден

  • нап-
  • данъци-
  • осигуровки
Над 25 хиляди са преминали от 4-часов на 8-часов работен ден - 1
Снимка: БГНЕС

Повече от 25 хиляди души, които са били осигурявани на 4-часов работен ден, вече работят на пълно работно време и работодателите им внасят осигуровки на двойно по-висок доход, съобщи говорителят на Националната агенция по приходите Росен Бъчваров пред БНР

Съвместните проверки на НАП и Инспекцията по труда започнаха през есента на миналата година. Това се случи в отговор на рязко нарасналия брой на хора, които се осигуряват на четиричасов работен ден. Затова има и частично основателни причини, защото икономическата криза и свитата натовареност в някои предприятия направиха така, че работодателите преназначиха част от персонала си на половин работен ден, но истината е, че същата тази криза доведе и до много голям брой фиктивни четиричасови работни дни като хората останаха да работят на пълен работен ден.

Септември месец започнаха масови проверки, до момента те са над 10 хиляди и продължава да се извършва съвместна контролна дейност, в резултат, на което малко над 25 хиляди души вече са назначени на пълния си работен ден вместо проформа на четири часа.

Има случаи, в които хората действително работят на четири часов работен ден, тоест целта на НАП и инспекцията по труда не е изцяло да заличи и законово да регламентира практиката на четиричасовия работен ден, а по-скоро тогава, когато се заобикаля законът, хората да бъдат с коректни трудови правоотношения и това е важно не само, защото бюджетът се ощетява веднаж с данъци, втори път с осигурителни вноски, но и самият работник страда, получава по-малко осигурителни права, отколкото наетия на пълен работен ден, уточни Бъчваров.

От Националната агенция по приходите уточняват още, че ако работникът се съгласи да бъде осигуряван на 4 часа, а разликата до реалната му заплата да бъде изплащана на ръка и без данъци и осигуровки, то трудовият стаж, който ще му е необходим за пенсия, ще бъде изработен за двойно по-дълго време. Това на практика означава, че човек с повече от 10 години стаж, осигуряван на половин работен ден, може никога да не се пенсионира.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА