Last news in Fakti

27 Март, 2012 16:19 1 181 0

Скъпият газ води до фалити и съкращения

  • кнсб-
  • дкевр-
  • природен газ-
  • миет-
  • газ
Скъпият газ води до фалити и съкращения - 1
Снимка: КНСБ

Поскъпването на природния газ ще затрудни работата на фирмите и ще доведе до закриване на работни места, алармираха синдикатите. Държавният регулатор преди дни одобри окончателно цената на синьото гориво да се увеличи с 12.73% от 1 април, като „Булгаргаз” ЕАД поиска скокът да е с 25.78%.

„Само от 1 януари кумулативното увеличение на цената за двете тримесечия ще е над 17%”, заяви вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков.

Той алармира, че дори и приемането на по-малките увеличения, утвърдени от ДКЕВР, те вече са непосилни за българската индустрия.

В сградата на синдиката днес се организира среща и участието на работодатели, МИЕТ и ДКЕВР, на които бяха обсъдени при увеличението на цената на синьото гориво от 1 април, съобщават от КНСБ.

„Най-после трябва да престане непрекъснатото увеличение на цената на природния газ, придружено от непрозрачност и непредвидимост”, каза Ненков. Допълнително, това ще рефлектира върху цената на топлоенергията в среден размер 9-10 на сто  за страната.

Така, в разгара на криза, се очертават поредните проблеми пред дейността на фирмите, съкращение на персонал, нередовно изплащане на трудови възнаграждения, а в някои случаи и фалити.

Николай Ненков отбеляза, че срещата е доказателство за сътрудничеството между синдикати и работодатели, които заедно с държавата да правят стъпки в постигането на решения, които ще доведат до устойчиво развитие на българската икономика и понижаване нивата на безработица.

Новият заместник-министърът на МИЕТ Валентин Николов, потвърди, че цените на газа са високи и се отразяват на бизнеса и потребителите, водейки до по-висока безработица.

Николов открои три краткосрочни приоритетни решения, чрез които би могло да се тушира поскъпването на синьото гориво – държавата да положи максимални усилия за получаване на отстъпки от цената на природния газ при предстоящите преговори с „Газпром”;  ускоряване на проучванията на нови находища на газ на наша територия;  приоритет на изграждането на инфраструктурната връзка с Турция и Азербайджан и други държави от басейна на Каспийско море.

Изпълнителният директор на „Бултаргаз” ЕАД Димитър Гогов заяви, че за разлика от инвеститорите, които построяват бизнес модела си на база на пазара, „Булгаргаз” действа в обществен интерес и целта на дружеството е да договори възможно най-ниски цени на газта, а размерът на печалбата да е в порядъка да задоволи разходите за съществуването на компанията.

В срещата, както и в пресконференцията след нея, участие взеха още председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) Константин Стаменов, изпълнителният директор на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) Политими Паунова, Кирил Домусчиев – член на УС на КРИБ, Камен Колев – заместник-председател на БСК и представители на индустриални фирми с високо потребление на природен газ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА