27 Март, 2012 17:19 2 163 0

Женитe работят по-малко, а печелят повече от мъжете

  • временна заетост-
  • пари-
  • жени-
  • мъже-
  • великобритания

Разликата в заплащането на мъжете и жените е "заблуждаваща", поне що се касае до почасовата работа. Изследване показва, че жените, работещи на непълно работно време, печелят повече от мъжете. Представителите на силния пол, които са на пълен работен ден, печелят 11.7% повече, отколкото техните колеги от женски пол, съобщават от Федерацията на европейските работодатели (FedEE).

Средното почасово възнаграждение на непълен работен ден за 2011 г. при жените е било 4.8% по-високо, отколкото при мъжете - съответно 8.03 и 7.66 паунда при работници от 22 до 39-годишна възраст. "Това показва колко заблуждаващи са общите данни за разликата в заплащането на мъжете и жените ", казва генералният секретар на FedEE, Робин Чатър.

"Размерът на разликата се дължи до голяма степен на това, че много повече жени работят на непълно работно време, отколкото мъже, и също и че доходите за почасова заетост и при двата пола са по-ниски, отколкото за пълно работно време. Когато жените се конкурират при равни условия с мъжете - в работни места на пазара на непълно работно време - те печелят повече от мъжете", обяснява Чатър.

Анализът на FedEE е на база данни, публикувани миналата седмица от Службата за национална статистика (ONS). Нейното годишно изследване на приходите и работното време показва, че средният брутен седмичен доход за пълно работно време е 498 паунда. За мъжете на пълно работно време заплатата е 538 паунда, в сравнение с 440 паунда за жените.

Според статистиката заплатите за пълен работен ден са най-високи в Лондон – 649 паунда и най-ниски в Северна Ирландия – 446 паунда.

Най-голям е делът на почасови работници в югозападната част на Великобритания – 285% от работната сила. В Уелс е 27.4%, а на югоизток – 26.9%. Лондон е регионът с най-малък дял работници на непълно работно време – 21.6%.

Като цяло, 25.7% или 7 222 500 от британските служители са работили на непълно работно време. Но много от тези служители биха предпочели работа на пълно, твърдят от Съюза. "Това разрастване на почасовата заетост често пъти е за сметка на работата на пълно работно време и в  много случаи се характеризира с ниско заплащане, несигурност и лоши условия", каза Камалджийт Янду от GMB.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА