Last news in Fakti

29 Март, 2012 11:55 3 280 2

Гамизов: В "Марица Изток 2" не търпят чужди очи

  • "марица изток 2"-
  • шести блок-
  • стефан гамизов-
  • дело вас-
  • обществена поръчка

В Шести блок е имало саботаж

В „Марица Изток 2” не търпят чужди очи от чужбина, които не са склонни към корупция. Това заяви пред Факти.бг консултантът, анализатор Стефан Гамизов относно спечелено дело във ВАС за обществена поръчка в полза на „Тошиба Интернешънъл /Юръп/” ЛТД за модернизацията и реконструкцията на блокове 5 и 7 на ТЕЦ „Марица Изток 2”.

„Не го спечелихме ние делото, спечели го Прокуратурата. Това е малкият факт за тоталната безотговорност на Трайчо Трайков. Става въпрос за довършване на проекта за модернизация на „Марица Изток 2”, тогава най-изненадващо модернизацията бе прекратена. Хората, с които аз години наред съм работил от „Тошиба” се оттеглиха от България и тогава за наша голяма изненада прокуратурата на Р България въз основа на големия обществен интерес към този проект обжалва решението на „Марица Изток 2”. Съответно делото мина през две инстанции и  прокуратурата го спечели. Но Трайчо Трайков  толкова бе залисан в далаверите, които въртеше неговия кръг в последно време, че пропусна всички практически аспекти около нещата”, заяви Гамизов.
Запитан, че все пак той, като представител на „Тошиба” работеше добре с ръководството на Марица Изток 2, какво се е случи по тази обществена поръчка? , Гамизов бе категоричен: „Никога не сме работили добре с ръководството на „Марица Изток 2”, нито с предишното, нито със сегашното. Най-точното нещо, което можеше да се каже, че те едвам ни изтърпяваха, защото присъствието в „Марица Изток 2” на външни очи от чужбина, които не са склонни към корупция винаги създаваше много големи проблеми”.


На кого все пак са искали да дадат поръчката?
„Истината е, че искаха да изгонят японците от „Марица Изток 2” и моето вътрешно дълбоко убеждение е, че искаха да има нещо недовършено.

Относно проблемите със сероочистките на 5 и 6 блок  в „Марица Изток 2”...

Ние нямаме нищо общо с въпросните неща. Да, има големи проблеми със сероочистните инсталации на 5-ти и 6-ти блок, които в момента се изграждат. Пак ще кажа, според мое вътрешно убеждение, но в крайна сметка ние работим на тази площадка от много, много години, ние смятаме, че Пети и Шести блок се изграждат с крадена  технология от нашия проект, заяви Гамизов. Както знаете, в японския проект съставна част беше изграждането на сероочистващи инсталации от Първи до Четвърти блокове, впоследствие остана да се изгражда сероочистната инсталация на Пети и Шести блок, там станаха едни големи скандали - Европейската банка за възстановяване и развитие прекрати участието си в проекта, изгубиха се парите по Програма ИСПА - около 25 милиона евро. Респективно, френската компания „Аустон” заведе дела срещу така наречения италиано – китайски консорциум. Но ние с изненада открихме, че сероочистната инсталация – основата на хората, които градят въпросната инсталация, всъщност са така наречените „Енергоремонт холдинг”, които са собственост на небезизвестният Богомил Манчев, който пък на свой ред беше подизпълнител на натрапения ни от държавата така наречения инженер на собственика и през негови ръце пропадна цялата техническа документация на японците, съобщи Гамизов. И ние сравнително безпроблемно разпознаваме в дизайна едно изкопиране на това, което е направено от Първи до Четвърти блок, а трябва да си много талантлив, за да можеш да направиш реплика на оригинала, а хората, за които говорим не са такива, смята Гамизов.

Подозренията за аварията в Шести блок на ТЕЦ „Марица Изток 2”
Не, ние нямаме подозрения, ние имаме доказателства – техническият доклад е готов, в Шести блок са намерени външни тела, които не могат да бъдат там. Единственото нещо, което трябва да се установи в момента - кое е неизвестното лице, извършило въпросния саботаж.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петьо Петков

    0 0 Отговор
    Ето и решението на Върховния административен съд, за което става дума в статията:
    http://www.sac.government.bg/court22.nsf/d6397429a99ee2afc225661e00383a86/50b36a62c1cc7002c22579ad0058fc43?OpenDocument
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.