Last news in Fakti

30 Декември, 2018 02:00 3 604 6

Брекзит? Французи купуват летище „Гетуик“

  • летище-
  • гетуик-
  • великобритания-
  • vinci airports

Сделката е за 2,9 млрд. паунда и ще бъде финализирана до шест месеца

Брекзит? Французи купуват летище „Гетуик“ - 1
Снимка: БГНЕС

Мажоритарен дял от летище „Гетуик“ ще бъде продаден на френската компания Vinci Airports за 2,9 млрд. паунда (€3,2 млрд. или $3,7 млрд.).

Vinci Airports , която е част от инфраструктурната група Vinci, ще притежават 50,01% от второто най-натоварено летище във Великобритания.

Останалите 49,99% ще бъдат управлявани от настоящите собственици Global Infrastructure Partners (GIP).

След приключването на сделката летище „Гетуик“ ще е най-голямото, което се управлява от Vinci Airports. Така французите ще имат 46 летища в 12 страни. Vinci Airports ще могат да се похвалят и 228 млн. обслужени пътници за година.

Сделката трябва да бъде финализирана до средата на 2019 г.

Анализатори припомнят, че Vinci Airports вече купи Belfast International. Освен това френската компания може да се похвали и с 12 летища в САЩ.

„Гетуик“ като второто по-големина летище в Лондон има потенциал за растеж. Анализатори посочват, че то може да се цели в лукс сегмента на авиацията.

В навечерието на Коледа летище „Гетуик“ попадна в центъра на новинарския поток. Близо 1000 полета бяха отменени заради нерегламентирано прелитания на дронове.

Това изглежда не е разколебало Vinci Airports.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 huha

    3 1 Отговор
    Шишковците с парите от КТБ можеха да го вземат... ама де акъл у ДС-ари?!

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 МАЛЕЙЙЙ АКО ЗНАЙШ КВИ СМЕСЕНИ

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "охо бохо":

    БРАКОВЕ ИМА.ОЩЕ НЯМА ЖЕНЕНИ ЗА КУЧЕТА И ЗАЙЦИ.
  • 5 Гадната Англия

    1 1 Отговор
    Аха̀! Ето кой пусна дроновете, да подбие цената! Макар че полицията пусна няколкото задържани. Оказва се че може изобщо да не е имало никакви дронове. Просто типичната английска параноя. Този път им струваше към £200 милиона.
  • 6 Българин 1

    1 0 Отговор
    На летището в Гетуйк ще ви ръгат с лакти пакита, арабески и др. Лондон на всичко друго прилича, но не и на бял град. Това чака всички, които прегърнат глобализма, хомо-джендъризма и т.н. унищожи белия човек движения.