Last news in Fakti

30 Март, 2012 20:37 1 458 0

Увеличават капитала на Общинска банка

  • общинска банка-
  • йорданка фандъкова

Предложение за увеличаване на капитала на Общинска банка ще бъде внесено следващата седмица на заседание на Общинския съвет в София. Това съобщи представителят на Столична община в управата на банката Орлин Алексиев.

Той бе категоричен, че "живи" пари няма да бъдат наливани в банката, като най-вероятно увеличението на капитала ще бъде чрез апортиране на недвижимост, уточнява радио „Дарик”.

Общинска банка е завършила 2011 г. със загуба от близо 11,5 млн. лева.

В момента Общинска банка е лидквидна и с добра капиталова адекватност, въпреки че с години е източвана, заявиха от ръководството на банката. Според Орлин Алексев, който е представител на общината във финансовата институция, БНБ е била заблуждавана за реалното състояние на Общинска банка, а влошеното положение се дължи на кредити, отпускани на свързани с миноритарния собственик фирми. По тази причина кметът на София Йорданка Фандъкова е подала два сигнала в прокуратурата за източване на "Общинска банка" от бившия й мениджмънт.

 „Докладите, които съм изпратила, не са публични. Но мога да кажа, че това са два сигнала, които се отнасят, и в двата случая, до купуване от страна на Общинска банка при предишното ръководство на имоти на миноритарния собственик, според експертите - на многократно по-високи цени от пазарните", каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Банката е отпуснала над 20 кредита за над 26 млн. лв. на фирми, свързани с миноритарния акционер на банката в нарушение на нормативната база.

През 2007 г. концентрацията на кредитите на фирми на бизнесмена Христо Ковачки е била 143% при норма на БНБ да е 20% от капиталовата база

В момента концентрацията на кредити е 40%,отбеляза Алексиев. По думите му безогледно е лъган и основният акционер - Столичната община и БНБ. Констатирано е, че банката е финансирала и партия "Лидер", посочи Алексиев. Тези порочни практики са прекратени, бяха категорични от банковото ръководство.

За да се справи със ситуацията, мажоритарният собственик ще увеличи капитала на банката: "Чрез апорт "живи" пари няма да внесем в общината. Но например има в момента банката, Общинска банка, част от клоновете й са в сгради на общината. Тези банкови клонове смятаме да ги апортираме в капитала на Общинска банка. Тя така или иначе ги ползва".

Все още не е ясно с колко точно ще бъде увеличен капиталът, както и дали миноритарният акционер Христо Ковачки ще участва в това, тъй като има право, въпреки че от Столична община вече са подали два сигнала до прокуратурата заради негови действия.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА