2 Октомври, 2012 11:52 1 024 0

София ще увеличава капитала на Общинска банка

  • общинска банка-
  • сос

С 43 гласа „За” и двама „въздържали се“ Столичният общински съвет прие предложението за увеличаване капитала на „Общинска банка” АД и за свикване на Общо събрание на акционерите на „Общинска банка” АД.

Докладът беше внесен от заместник-кмета по финанси и стопанска дейност на Столична община Дончо Барбалов и председателя на постоянната комисия по финанси и бюджет Орлин Алексиев.

Имаме успех през 2011 г. Миналата година успяхме да си върнем контрола върху банката, но се оказва, че поддържането на този контрол също е много труден. Необходимостта от увеличението на капитала е безспорна и е в интерес да удържим банката като общинска, общината да има право да взема решенията, каза преди гласуването кметът Йорданка Фандъкова.

Според нея всеки въпрос по управлението на банката е резонен, той трябва да се представя в комисии, където да се обсъжда експертно.

Всяко съмнение трябва да подлежи на проверка. Днешното решение е само една стъпка в тази посока. Подкрепям предложението за обсъждане на месец, да се коментира бъдещето на банката последователно и активно и да се търси експертиза, заяви Фандъкова.

Общинска банка отново се превръща в партийна хранилка на управляващите. Това каза общинският съветник Атанас Атанасов от групата на СДС и ДСБ. „Има огромни кредити, които се дават на фирми, които са близки на управляващите. Настоявам тази информация да бъде проверена и Общинският съвет да е наясно”, добави Атанасов.

Според него има банкова тайна за съветниците и за гражданите, а не за други хора, които имат интерес.

Председателят на постоянната комисия по финанси и бюджет в Столичния общински съвет Орлин Алексиев каза, че е съгласен да има комисия и проверки, което е необходимо за банката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА