Last news in Fakti

3 Април, 2012 12:20 893 0

298 000 касови апарати се свързаха с НАП до крайния срок

  • касови апарати-
  • нап-
  • краен срок

Повече от половината фирми подават декларации онлайн

298 000 касови апарати са свързани дистанционно със сървърите на НАП до 24,00 ч. на 2 април 2012 г., съобщиха от НАП.
По предварителни данни на НАП около 300 000 са устройствата,  за които изискването трябваше да бъде изпълнено до полунощ на втори април.  Същият е и срокът, в който всички бензиностанции и газ-станции в страната бяха длъжни да монтират нивомерни системи на резервоарите си. Санкциите за неспазилите закона могат да достигнат до 10 000 лв. и запечатване на търговския обект.
Проверките на НАП, започнали тази сутрин ще обхванат широк кръг търговски обекти, сред които и такива за търговия на горива. Т.нар ведомствени бензиностанции също ще бъдат проверявани и санкционирани, ако освен за вътрешна употреба, се използват и за продажба на горива на клиенти.
От НАП припомнят, че всеки касов апарат, който не е от новия тип с дистанционна връзка трябва да бъде изведен от употреба и фискалната му памет да бъде разчетена и демонтирана. Няма краен срок за дефискализирането на излезлите от употреба фискални устройства, но едновременното използване  на касов апарат, свързан с НАП и такъв от стария тип е нарушение на закона, предупреждават от приходната агенция.
Потребителите могат да разпознаят дали едно фискално устройство има дистанционна връзка с НАП по символите BG, вписани в контур на картата на България отпечатани най-често в долния ляв ъгъл на касовата бележка.
Вчера изтече и срокът, в който всички юридически трябваше да подадат своите декларации за облагане с корпоративни данъци. До момента това са направили 315 000 дружества, като повече от половината от тях са изпратили формулярите си чрез интернет. По електронен път в НАП са постъпили 168 000 документи.
В края на месеца изтича друг важен срок – за деклариране на доходите от физическите лица. До момента това са направили 168 000 души, като 14 000 (близо 9%) от тях са изпратили декларациите си онлайн, подписани с електронен подпис.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА