Last news in Fakti

5 Април, 2012 10:01 1 033 0

Липсата на сън е като злоупотреба с алкохол за служителите

  • безсъние-
  • умора-
  • служители

Около един милион работници в Обединеното кралство са толкова много лишени от сън, че състоянието им може да се сравни с нетрезво, според проучване на здравни специалисти проведено сред 39 000 работещи хора.

То показва, че един от всеки трима ходи на работа "пиян" от недоспиване, след тежка безсънна нощ и организма на човек е все едно е злоупотребил с алкохол. Около 3,5% от трудоспособното население, или един милион работници, са в това полусъзнателно състояние във всеки един момент.

Болшинството хора се нуждаят от повече от седем часа сън на нощ, за да избегнат риска от недоспиване, се казва в изследването, като 56% от хората, които спят  между пет и седем часа са във високорисковата категория, след  седем-осем часа сън, само 6.25% са класифицирани като високорискови.

Според проучването, хората, които работят на редовна петдневна работна седмица, се радват на значително по-добър сън от тези, които са на непълно или гъвкаво работно време.

Служителите, които работят до късно  и не се чувстват удовлетворени от работата си, както и хората с наднормено тегло и страдащите от депресия, по-често ходят на работа недоспали, казват изследователите. Жените по-често се оплакват от лош сън (35%) в сравнение с мъжете (31%).

„Липсата на сън води до лични и професионални проблеми и най-важното за разрешаването на този проблем е здравословният начин на живот ", казва здравният експерт Тони Масей.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА