Last news in Fakti

1 Февруари, 2019 22:30 7 541 24

Последното бижу на Мадуро

  • венецуела-
  • петрол-
  • мадуро

Дълги години управляващите социалисти във Венецуела си живееха добре от продажбите на петрол, вкл. в САЩ

Последното бижу на Мадуро - 1

Дълги години правителството в Каракас разчиташе на тази проста схема: суровият петрол от Венецуела пристигаше с кораби в САЩ, обработваше се в рафинериите на Citgo - дъщерна фирма на държавния петролен концерн на Венецуела PDVSA (Петролеос де Венесуела), бензинът се продаваше чрез бензиностанциите на Citgo, а доларите от продажбите се връщаха в Каракас.

Възникналото напрежение между САЩ и Венецуела след идването на Уго Чавес на власт през 1999 година не промени нищо в това отношение: Citgo продължаваше да продава, а доларите все така продължаваха да си валят в Каракас.

Петролният социализъм на Венецуела пресъхва

Точно на това сега администрацията на Тръмп иска да сложи край: Венецуела ще продължи да продава в САЩ, но постъпленията ще отиват в запорирани банкови сметки. Американското правителство иска да даде достъп до тях на самопровъзгласилия се за временен президент Хуан Гуайдо.

Венецуелският политолог от университета в Мюнстер Иво Ернандес смята това за историческа стъпка. "САЩ бяха единственият редовен източник на валута за Венецуела. В средносрочна перспектива промяната ще бъде тежък удар за Мадуро", казва той.

Гюнтер Майхолд от фондацията "Наука и политика" е по-сдържан в оценката си: "Всичко зависи от това какви алтернативни източници на валута ще намери още Венецуела", казва той.

Президентът Мадуро реагира видимо ядосан на решението на САЩ. "Те искат да ни откраднат Citgo", заяви той в телевизионно обръщение и обеща Венецуела да си потърси правата в американските съдилища.

Упадъкът на венецуелската петролна индустрия

Citgo е фирма на повече от 100 години, която през 80-те години на миналия ХХ в. се нареди сред най-големите петролни компании в САЩ. През 1986 година държавният петролен концерн PDVSA купи половината от компанията, а през 1990 година я придоби и цялата.

Десетилетия наред PDVSA действаше самостоятелно, правеше огромни печалби и дори експандира в чужбина. Президентът Уго Чавес се опита да финансира своите социални програми с приходите от PDVSA. Работниците и служителите от фирмата стачкуваха в продължение на месеци, но в крайна сметка спечели Чавес, който през 2003 година обяви почти 18 000 стачкуващи работници за "държавни врагове", след което ги уволни.

Именно пълното одържавяване на PDVSA критиците смятат за началото на упадъка на венецуелския петролен сектор. Систематично социалистите се освобождаваха от чуждите участия в концерна - през 2010 дяловете на фирмата Ruhr Oel GmbH, притежаваща четири рафинерии в Германия, бяха придобити от „Роснефт“.

За десетина години добивът на петрол във Венецуела спадна от 3,5 милиона барела дневно през 1998 година на няма и два милиона барела през 2017. По данни на ОПЕК, през миналата година добивът е спаднал още повече заради икономическата криза - на 1,2 милиона барела суров петрол на ден.

Citgo - последната касичка на Мадуро

От Citgo уверяват, че в американските си рафинерии могат да обработват по 750 хил. барела суров петрол дневно. Политологът Иво Ернандес предполага, че останалите количества суров петрол заминават за Русия или Китай, но без да носят приходи, а за погасяването на взети заеми.

Без подкрепата на Китай, Турция, Иран и Русия Мадуро отдавна щеше да е капитулирал. Според някои публикации, само Китай е отпуснал кредити на Венецуела в размер между 50 и 60 милиарда долара. Тези кредити сега се погасяват с петролни доставки. Агенция Блумбърг пък съобщава, че от януари до ноември 2018 г. Китай е внасял дневно по 340 хил. барела суров петрол от Венецуела.

Над 90 процента от валутните приходи на Венецуела са от износа на петрол, а Citgo е последният източник на валутни постъпления за Мадуро от бизнеса в чужбина. Но също и Citgo не е това, което беше: от някогашните ѝ 14 000 бензиностанции днес са останали около 5 000, а от осемте ѝ рафинерии - само три. И понеже режимът на Мадуро страда от хронична липса на средства, Венецуела заложи 49,9 процента от Citgo като гаранция в „Роснефт“. Според някои изчисления, Русия вече е отпуснала на Венецуела общо 17 милиарда долара. Включително заради това Москва е твърдо на страната на Венецуела и остро критикува американските санкции.

Венецуела няма алтернативи

Гюнтер Майхолд не смята действията на САЩ за правно обосновани: "Не може просто да се злоупотребява с правото на собственост. Това противоречи на световната и на американската икономика", казва той.

Съветникът на Доналд Тръмп по въпросите на националната сигурност Джон Болтън настоява за незабавното замразяване на активи в размер на 7 милиарда долара, като до края на годината могат да се съберат още 11 милиарда долара от продължаващите петролни сделки. Ако САЩ продължат по този път, Венецуела ще трябва да спре доставките си на суров петрол за Citgo.

Колко бързо Венецуела може да намери нови източници на доходи? Всичко зависи от това, дали съюзниците ѝ в чужбина ще останат на страната на Мадуро. Финансовите пазари, във всеки случай, са скептично настроени, а повечето анализатори смятат, че Мадуро няма да се задържи още дълго на власт.

По данни на в. „Файненшъл таймс“, цената на венецуелските държавни облигации и акциите на PDVSA са се покачили. Инвеститорите очакват скорошна смяна на властта и инвестират във венецуелски държавни облигации и акции. Те се надяват на добри печалби след възстановяването на петролния сектор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    88 8 Отговор
    Даа, народа на Венецуела го очаква веселият и безгрижен живот на иракчаните!

    Коментиран от #5

  • 2 Ганю Ганев

    88 13 Отговор
    Октопода USA, слага пипалата навсякъде откъдето може да засмуче!
  • 3 Танкер

    39 16 Отговор
    То защото няма други рафинерии по света! Мраварите защо са се объркали че са незаменими?
  • 4 охо бохо

    84 19 Отговор
    Лъжлива поръчкова статия ! На всички е ясно, че години наред народа на Венецуела е жертва на незадоволимата алчност и безскрупулност на САЩ ! Ситуацията е следната : Или предават нефта си на САЩ или никога няма да могат да го използват! Чичо Сам ще им организира санкции, икономическа блокада, глад, бедност и мизерия завинаги !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Жан Валжан

    45 9 Отговор
    Сега е модерно да се оплюва Николас Мадуро! Обаче че конспираторите го нападат не е модерно да се обсъжда!
  • 7 Иванов

    38 12 Отговор
    Горкият Мъдурко, хем демократично избран, хем диктатор!!! Нещо като Боко Тиквата, предполагам.

    Коментиран от #15

  • 8 Тихо

    59 11 Отговор
    Във Венецуела няма режим, а законно избрана демократична власт, която американците искат да заменят със самозван превратаджия, тяхна марионетка. Само им вижте схемата - може Венецуела да продава петрол но парите ще отиват в сметки контролирани от Сащ... наглостта им вече наистина няма граници!

    Коментиран от #13

  • 9 Долу сащ и идила им

    64 9 Отговор
    ...САЩ ОТДАВНА НАДМИНАХА ХИТЛЕРОВИЯ ФАШИЗЪМ
    ПО ВСИЧКИ ПОКАЗАТЕЛИ....
    И НАЙ-ВЕЧЕ ПО АГРЕСИИ, ВАРВАРСКИ ЗЛОДЕЙСТВА,
    РЕПРЕСИИ, ТЕРОР, РЕКЕТ
    И БРУТАЛНО УНИЩОЖАВАНЕ НА ЦЕЛИ ДЪРЖАВИ,
    ПРИ ТОВА НЕ САМО ЧРЕЗ ПРЕКИ АГРЕСИИ И ВОЙНИ,
    А И ЧРЕЗ ФИНАНСИРАНЕ, ВЪОРЪЖАВАНЕ, НАСЪСКВАНЕ
    И КОМАНДВАНЕ НА ДЕСЕТКИ СВИРЕПИ
    ИСЛЯМСКИ ТЕРОРИСТИЧНИ ОРГАНИЗАЦИИ,
    ПОД ПРЯКОТО РЪКОВОДСТВО НА ЦРУ НА САЩ
    И ПЕНТАГОНА НА САЩ И ПРЕЗИДЕНТА НА САЩ...
    ...САЩ УНИЩОЖИХА ТАКИВА БОГАТИ
    И ПРОСПЕРИРАЩИ ДЪРЖАВИ КАТО - ЛИБИЯ, СИРИЯ
    ИРАК, АФГАНИСТАН, ЙЕМЕН, ЕГИПЕТ, ЮГОСЛАВИЯ,
    ВИЕТНАМ..., УКРАИНА..., СУДАН...
    ...А ЦРУ НА САЩ ОРГАНИЗИРА И ИЗВЪРШИ БЕЗБРОЙ
    КЪРВАВИ ДЪРЖАВНИ ПРЕВРАТИ И АГРЕСИИ
    В ЮЖНА И ЛАТИНСКА АМЕРИКА, В АФРИКА И БЛИЗКИЯ ИЗТОК...
    ...САЩ НАДМИНА ХИТЛЕРОФАШИЗМА
    И С БЛОКАДИТЕ, САНКЦИИТЕ, ЗАПЛАХИТЕ,
    ИЗНУДВАНЕТО И РЕКЕТА
    ТОТАЛНИТЕ НАРУШЕНИЯ НА МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО...,
    ПО АБСОЛЮТНО БЕЗЗАКОНИИЕ
    И ПО БЕЗСРАМИЕ И БЕЗЧЕСТИЕ...
    ...САЩ ЗАСЛУЖАВАТ ПРЕДИ ДА БЪДАТ ЗАЛИЧЕНИ КАТО ДЪРЖАВА
    ДА ИМ БЪДАТ НАЛОЖЕНИ САНКЦИИ, БОЙКОТ И БЛОКАДА
    ОТ ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ В СВЕТА...
    ...А ВСИЧКИ УПРАВНИЦИ НА САЩ
    ДА БЪДАТ СЪДЕНИ ОТ СВЕТОВЕН НАРОДЕН СЪД...
    ...САЩ СА СВЕТОВЕН СУПЕРФАШИСТ, ТЕРОРИСТ И РЕКЕТЬОР
    И ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА ИМ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО
    ДАВНОСТ НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА ИМА...
    ...ЦЯЛОТО ЧОВЕЧЕСТВОТО СРЕЩУ ВАРВАРИТЕ НА САЩ...
    ...САЩ ЩЕ БЪДАТ ЗАЛИЧЕНИ КАТО ДЪРЖАВА,
    ЗАЩОТО НЕ СА ДЪРЖАВА, А СВЕТОВЕН ЗЛОДЕЙ - ТЕРОРИСТ..

    Коментиран от #14

  • 10 Патето яки

    43 7 Отговор
    Егати крадливите американаци.
  • 11 Серьожа

    17 54 Отговор
    САЩ. са. най великата демокрация. ВатенкиТе газ пикаят и смучат БОЯРИШНИК
  • 12 Анти седераст

    20 46 Отговор
    Добитъци - даже бензин не могат да произвеждат, та се молят на колене на САЩ.... Жалка история.
    И родните БЕЗМОЗЪЧНИ путинофили тръгнали след тези диваци и те да са като тях. Дебилни.
  • 13 Иванов

    19 33 Отговор

    До коментар #8 от "Тихо":

    Като гледам кои подкрепят Мъдурко, все отявлени демократи като Раша, Туршия, Куба и Северна Корея, мога да предположа, че режим ИМА!

    Коментиран от #16

  • 14 Крали Марко

    27 9 Отговор

    До коментар #9 от "Долу сащ и идила им":

    ТАКА Е ! Дано устискат ! Venseremos amigos !!!
  • 15 Крали Марко

    21 10 Отговор

    До коментар #7 от "Иванов":

    Тъжно,жалко, лошо/смешно е да си прост, невежа,заблуден ама нагъл човек като теб!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хасан

    22 3 Отговор
    «продава петрола и харчи печалбата за социални проекти»...какво му е лошото ???
  • 18 някой

    20 5 Отговор
    запознат да обясни -сащ искат да свалят режима,но ще продават и с парите от продажбата ще финансират свалянето :Д Вече няма пари и за сеене на демокрация,като Либия и Ирак :Д
  • 19 АРХАНГЕЛ ПСУВНАИЛ

    21 4 Отговор
    Империята на злото САЩ загива. Това е неизбежно. За съжаление змията хапе най-много и най-лошо когато умира.
  • 20 Без Коментар

    19 3 Отговор
    "...Гюнтер Майхолд не смята действията на САЩ за правно обосновани: "Не може просто да се злоупотребява с правото на собственост. Това противоречи на световната и на американската икономика", казва той. ...."
  • 21 Киро

    15 2 Отговор
    Скоро и на краварите ще мине величието.Никоя диктаторска държава нее била вечна.
  • 22 666

    7 1 Отговор
    СЪД ЗА ФАШИСТИТЕ САЩ И НАТО УБИИЦИТЕ НА МИРНИ ХОРА ПО СВЕТА -СМЪРТНИ ПРИСЪДИ ЗА УПРАВНИЦИТЕ -УБИИЦИ,ОТ ЕРАТА БУШ НАСАМ И ИЗПЪЛНЕНИ ВЕДНАГА.САЩ ЩЕ БЪДЕ ЗАЛИЧЕНА ОТ БРАТСКА РУСИЯ А ЕВРО-ГЕЙСКИТЕ ИМ ПРОТЕЖЕТА КАТО МАКАРОН И УРОДА МЕРКЕЛ ЩЕ СЕ МОЛЯТ ЗА МИЛОСТ И ПОЩАДА.БРАВО НА ЧОВЕКА КОЙТО Е ПИСАЛ ТУК ПОД №9
  • 23 без аналог

    2 1 Отговор
    Очевидно гадните американци са виновни за всичко . Държавата се храни от единственна компания , която пък се храни от американският пазар, но идват на власт социалистите , изгонват всички служители , които стават за нещо и назначават на тяхно място такива от пролетариата . Започва яко сукане , никакво развитие и никакви инвестиции , добива на петрол намалява , а руските "партньори" изкупуват бизнеса в Германия и САЩ изгодно. Китайските приятели пък от своя страна отпускат "изгодни" заеми и всичко това разбира се гарантирано с петрол . В един момент се оказва че повечето петрол отива при "приятелите", а в магазините няма нищо - да , построили сме социализъма. Раздали сме земите на гнусните капиталисти на бедните , обаче те не знаят какво да ги правят , така че никой нищо не отглежда , освен кокаин , който руските ни приятели продават в Европа . Но пък си имаме страхотни танкове и самолети . Американците са виновни

    Коментиран от #24

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.