Last news in Fakti

8 Април, 2012 19:03 586 2

ЧЕЗ влага нови 2,8 млн. лв. в мрежата

  • икономика-
  • чез-
  • мрежа-
  • инвестиции

ЧЕЗ планира да инвестира близо 2,8 млн. лева в електроразпределителната мрежа на Западна България през април, съобщиха от компанията.

Най-голям обем инвестиции са предвидени за рехабилитация и модернизиране на електроразпределителната мрежа в София. Компанията ще вложи 1,8 млн. лв. в подмяната на кабели средно напрежение в колектор от подстанция „Красна поляна” по столичния булевард „България” . Общата дължина на кабелното трасе е 30 километра, а общата им дължина е 90 километра – 66 извода, захранващи централната част на гр.София. За София-област са предназначени 332 хил. лева. Останалата част от инвестициите ще бъде вложена в електроразпределителен район Плевен.

Сред най-големите инвестиционни проекти, чиято реализация започва през април, е изграждането на трафопост с кабелни линии средно и ниско напрежение в град Вършец. По предварителни изчисления стойността на обекта ще възлезе на 200 хил. лева.

„Основната цел на ЧЕЗ е да предложи европейско качество на услугите за своите клиенти. Одобрените от регулатора инвестиции обаче не са достатъчни да извършваме всички необходими дейности по мрежата. Надяваме се регулаторът да ни  одобри по-голяма инвестиционна програма, за да можем да извършим цялостна модернизация на съществуващата мрежа”, каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

За настоящата ценова година на компанията са утвърдени 111 млн. лева инвестиции, а за предходните три – по 71 млн. лева средногодишно. За да постигне европейските стандарти в електрозахранването и да разреши в оптимални срокове казусите с изкупуването на енергийни съоръжения и присъединяването на производители, използващи ВЕИ, компанията се нуждае от утвърдени инвестиции в размер на 151 млн. лева годишно.

ЧЕЗ поддържа електроразпределителна мрежа с дължина от над 60 хил. км и се грижи за захранването на повече от 2 млн. клиенти. От стъпването си в България в края на 2004 г. до момента ЧЕЗ е инвестирала приблизително  550 млн. лева в електроразпределителната мрежа на Западна България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 донор на държавата

    0 0 Отговор
    Е как няма да влага и тази зима се нагушиха на наш гръб ,че и миналата ползвах същите уреди и плащах по 160 или 170 лева а тази година на месец сметката ми не падна под 400 лева !!!
    така ще е защото живееме в апсурдистан !!!
    още малко и си събираме сакчетата и айде извън бг - където и да отидеме ще е по добър стандарта .успех на тези който ще останат :)
  • 2 Явор Кръстев

    0 0 Отговор
    Енергийни ресурси от национално значение в ръцете на чужди фирми!?!? Или иначе казано - продават ни собствените ни ресурси и парите напускат страната . С други думи България е окупирана страна и всеки лев който успее да генерира се източва на вън. Къде - остава загадка.