Last news in Fakti

12 Февруари, 2019 23:31 1 494 4

КЕВР не е проверявала НЕК от години

  • кевр-
  • нек-
  • есо-
  • електропроводи

ЕСО има три проекта с общ интерес, тъй като се проверяват инвестиции с отпуснати пари от Европейската комисия

КЕВР не е проверявала НЕК от години - 1
Снимка: Shutterstock.com

На фона на честите проверки в ЕРП-тата Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не е извършвала планова проверка на държавните НЕК и "Електроенергиен системен оператор" от 2016 г. насам. Това е станало ясно на едно от закритите заседания на регулатора в края на януари.

Отговорна за проверките на дружествата е дирекция "Електроенергетика и топлоенергетика", но тя е прехвърляла проверките на НЕК и ЕСО в графиците за планови проверки за следващите години. Така реално до момента двете дружества все още остават непроверени от регулатора, става ясно от изказване на Светла Тодорова, един от членовете на КЕВР, отбелязва в. „Сега“.

"НЕК и ЕСО са прехвърляни от година в година и накрая през 2017 г. вече са изчезнали от графика и проверки никога не са правени", изтъква Тодорова по време на заседанието с представители на дирекциите към регулатора, цитирана от "Инвестор". По нейните думи, след като двете дружества са престанали да присъстват в графика през 2017 г., никой от дирекция "Електроенергетика и топлоенергетика" не е проверил какво всъщност се случва.

Липсата на проверки притеснява и председателя Иван Иванов. Ако НЕК и ЕСО не бъдат включени в графика за проверки през настоящата година, "ще се създаде впечатление, че има неравноправно третиране на държавните дружества от Българския енергиен холдинг в сравнение с трите ЕРП-та", изтъква той. И дава две седмици графикът на проверките да бъде коригиран. На същото мнение е и Евгения Харитонова от регулатора, която отбелязва, че двете дружества трябва да бъдат проверени в рамките на годината.

"ЕСО има три проекта с общ интерес, тъй като се проверяват инвестиции с отпуснати пари от Европейската комисия. Не е ясно докъде са стигнали с тези проекти и изобщо не се следи какво правят и какво не правят от ЕСО", подчертава Харитонова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мафията срещу народа

    6 1 Отговор
    Проверете си напрежението в мрежата ! Плащате за 220-230 V но не получавате повече от 160-180 ! КОЙ ЩЕ ГИ ОСЪДИ ??????????
  • 2 Мирен преход Да ама НЕ

    1 2 Отговор
    По времето на комунизма,Брежнев и ръководителите на всички социалистически държави се събрали, за да решат чрез залагане в коя от държавите, да се построи най-голямата руска АЕЦ. Започнало залагането:... 5 милиарда...6 ....7 ...8...9...и спират. Изведнъж някой в залата извиква 16...Настава гробна тишина,всички са изумени от цифрата.
    -Другарю,в каква валута е тази цена? 16 милиарда рубли или 16 милиарда долара?
    -Ние нямаме пари ! Но залагам цяла България за 16 република на СССР !-се чува в залата.
    -Край на залагането...Другаря Тодор Живков печели...
  • 3 гост

    2 0 Отговор
    Нали затова получават пари, да не проверяват, да покриват и да отлагат. При все че са на хиляди левове заплати, за да извършват контрол. Хайде кажете ми какво сте свършили за тези 3 години щом не извършвате проверки и контрол, каквато ви е фунцията? Значи спокойно може да се закрие този регулатор и бюджета да дръпне с няколко стотин милиона разходи по "уж"-регулатор.
  • 4 у лево

    0 0 Отговор
    те па са проверили и 1 търговец :D важното е, всичко да е точно и зачатието да е непорочно