Last news in Fakti

25 Февруари, 2019 20:56 2 372 2

Бразилия спря сделката между Воеіng и Еmbrаеr

  • embraer-
  • boeing-
  • сделка-
  • бразилия

Целта е да се избегне монопол

Бразилия спря сделката между Воеіng и Еmbrаеr - 1
Снимка: Shutterstock

„Бразилия няма да възпрепятства създаването на смесено предприятие между местната caмoлeтocтpoитeлнa ĸoмпaния Еmbrаеr и aмepиĸaнcĸия авиопроизводител Воеіng. Това заяви в своя профил в социалната мрежа Тwіttеr бразилският президент Жaиp Бoлcoнapo в началото на януари тази година. Това обаче не се случи. Днес бразилският съд преустанови преговорите за придобиване от страна на Boeing на Embraer. Това може кардинално да промени пазара на самолети от гражданската авиация, предупреждават специалисти. Съдът е наложил забрана за провеждането на 26 февруари общо събрание на акционерите на Embraer, където окончателно трябваше да бъдат дискутирани условията по финализиране на сделката

Embraer, от своя страна, заяви, че ще направи всичко, което е необходимо за провеждане на събранието. Решението на съда ще бъде оспорвано на по-горна инстанция.

Според представители на профсъюзите, които са подали иск срещу Embraer, ръководството на авиопроизводителя е допуснало редица нарушения в процеса на преговори с Boeing – в частност какви решения могат да приемат акционерите, а не ръководството на компанията. Съдът е отложил събранието на акционерите до извършване на оценка на всички предполагаеми нарушения, допуснати по време на преговорите.

Както споменахме, в началото на текущата година правителството и президента на Бразилия одобриха сделката за придобиване на 80% от Еmbrаеr от Boeing. В рамките на партньорството Boeing трябва да плати 4.2 млрд. USD, което е цената на 80% от акциите на бразилската компания. Съгласно условията по сделката, Boeing ще получи оперативния и административен контрол на Еmbrаеr.

Преговорите между двата авипроизводителя преминаха в активна фаза след като през октомври 2017 г. стана ясно, че основният конкурент на Boeing – европейският Airbus ще получи контрол над програмата за теснофюзелажни самолети Bombardier CSeries. Ако сделката с Embraer се реализира, това на практика ще доведе до пълно монополизиране на пазара на този тип самолети в гражданската авиация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Благой

    3 0 Отговор
    Поредното ограбване ще това "съвместно предприятие".
  • 2 Пешо

    3 0 Отговор
    В Бразилия няма ли краварски посланик да каже какво да правят?