Last news in Fakti

19 Април, 2012 08:07 1 251 0

Й. Цонев: Идеята на Дянков за Сребърния фонд е удар срещу лева

  • сребърен фонд

 

Нека да го кажа с едно изречение. Това е абсурд. Абсурд е министърът на финансите, който е и ръководител на Сребърния фонд да си имитира книжа и да си купува, в това няма никакъв пазар, заяви по БНР Йордан Цонев, икономист и заместник-председател на ПГ на ДПС.

Едно и също лице в качеството му на друго продава държавни ценни книжа (ДКЦ), посочи Цонев. Там има страхотно много рискове. Озадачен съм, че отново отвън трябва да напомнят кое е правилно, коментира той становището на Европейската централна банка (ЕЦБ), която вчера съобщи, че е против този законопроект, внесен от МФ. За този законопроект е само вицепремиерът и финансов министър Дянков, посочи Цонев. На Борисов мнението му е идентично с това на вицепремиера, защото е одобрил законопроекта в Министерски съвет. Всички останали са против – експерти, политици, НПО, БНБ, сега виждаме и Европейската централна банка, изброи зам.-председателят на ДПС.

Искам да обърна внимание върху становището на ЕЦБ, това становище дава само един от мотивите за оттегляне на законопроекта, каза Цонев. Този мотив е поддържане на конкурентоспособността на финансовите инструменти. Ние обаче икономистите имаме още няколко мотиви. Според Цонев законопроектът е директен удар върху стабилността на лева, защото макар и Валутният фонд да функционира по друг начин Сребърният фонд е част от международните резерви на страната и обръщането му в ценни книжа ще дестабилизира тези международни резерви на БНБ. Всякакви действия по него са не само притеснителни, но и разклащат стабилността на лева. Дори и малки опасения за застрашаване на финансовата стабилност на страната са достатъчни да не се правят експерименти в тази област, каза още Йордан Цонев и припомни, че България се е напатила подобно през 1996-1997 година.

Аз смятам, че не е приоритет доходността в този фонд, а е приоритет стабилността. Защото може в годината да се увеличи доходността на фонда, но да се намали стабилността в пъти.

За предстоящия вот на недоверие Йордан Цонев каза, че позиция на ДПС за АЕЦ "Белене" е била ясна през годините. Като коалиционен партньор е трябвало да се съобразяваме с коалиционните партньори, посочи той. Няма да подкрепим вота на недоверие, но няма и да подкрепим кабинета. Така че няма да гласуваме, каза Цонев. Моето лично мнение е, че Борисов може да очаква един вот на недоверие, ако не оттегли законопроекта за Сребърния фонд, каза още Йордан Цонев. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА