Last news in Fakti

18 Април, 2012 09:20 1 264 0

И ЕЦБ срещу Дянков за Сребърния фонд

  • сребърен фонд-
  • ецб-
  • симеон дянков

 

Европейската централна банка (ЕЦБ) излезе със становище по спорното решение на правителството да вложи пари от Сребърния фонд за пенсии в държавни ценни книжа.

Подобни действия може да доведат до изкривяване на пазара, нарушаване на конкуренцията и непряка дискриминация, което ще противоречи на договора ни за присъединяване към Европейския съюз, пише в становището, публикувано на сайта на банката.

Подчертано е, че основната цел на фонда е да гарантира устойчивост на пенсионната система.

От ЕЦБ припомнят, че, по закон, средствата от Сребърния фонд са самостоятелна част от държавния бюджет, а прехвърлянето им към общественото осигуряване не може да стане преди 2018 г.

Промените бяха приети от кабинета на ГЕРБ и предвиждат от тази година 30% от средствата да се влагат в държавни ценни книжа, като средствата се увеличават всяка година до 2016 г. с по 10%, достигайки 70 на сто.

Преди ЕЦБ и БНБ се обяви срещу предлаганите от Симеон Дянков идеи. Националната ни банка не подкрепя промените поради значителните рискове както за управлението на натрупаните дотук във Фонда средства, така и за общата финансова стабилност на страната. Банката изказва становището си по повод приетият днес Законопроект за изменение и допълнение на Закона за Държавния фонд за гарантиране на устойчивост на държавната пенсионна система (т.нар. Сребърен фонд).

БНБ предлага настоящият законопроект да бъде оттеглен от вносителя, като решението дали изобщо да бъде внесен в бъдеще да бъде взето след една задълбочена дискусия, каквато досега не е била провеждана между институциите, носещи отговорността за макроикономическата и финансова стабилност на страната, се казва още в становището.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА