Last news in Fakti

22 Април, 2012 10:44 1 170 0

Шулева: Инвестиране в ДЦК-та е абсурдно

  • сребърен фонд-
  • лидия шулева-
  • дцк
Шулева: Инвестиране в ДЦК-та е абсурдно - 1
Снимка: БГНЕС

Спомените ми са от времето, когато създадох първия законопроект за Сребърния фонд. За съжаление този законопроект не беше приет, но принуди тогавашното правителство да създаде законопроекта, който доскоро беше актуален. Това каза пред „Неделя 150“ по БНР Лидия Шулева, икономически министър в правителството на Симеон Сакскобургготски и после напусна НДСВ.

В законопроекта, който аз подготвих Сребърният фонд беше замислен като самостоятелен, управляващ се от професионални мениджъри, който е извън фискалния резерв. Идеята беше за 5-7 години да натрупа средства от порядъка на 7-10 милиарда. Но нищо от това не се случи, обясни Шулева. Тя каза, че днес идеята за създаване на Сребърен фонд не се е състояла въобще, защото и най-малкият Сребърен фонд в Европа е от порядъка на 27 млрд. евро. "Ние с този фонд, който е по-малък от 1 млрд. евро не можем да говорим за резерв за пенсии. Този фонд остана във фискалния резерв и това ограничи възможностите му за инвестиране и доходност. Има голяма разлика между самостоятелен фонд и такъв, който е част от фискалния резерв", заяви Шулева.

Когато нашият фонд сега е част от фискалния резерв, предложението за инвестиране в държавни ценни книжа (ДЦК) е абсурдно. Този абсурд е първата крачка към застрашаване на финансовата стабилност на страната. Тези пари не са истински Сребърен фонд, те са фискален резерв. Със средствата, които са във фискалния резерв, ако трябва да поддържаме стабилността на страната, моето мнение е, че средствата от Сребърния фонд трябва да се подчинят на правилата на управление на фискалния резерв, подчерта Лидия Шулева. Според нея, има желание да се показва желаното за възможно, което е доста опасно от гледна точка на управление на страната.

Шулева призова за здрав разум да останат тези средства от Сребърния фонд във фискалния резерв. "В България отсъства нормална конкурентна среда и това е основната причина за поскъпването на живота в България. Това не се оправя с директиви за цените какви да бъдат, а се оправя с нормална работа на органите в държавата, които са призвани да гарантират конкурентната среда – КЗП, КЗК, КРС, ДКЕВР като регулаторни органи трябва да си свършат работата", отбеляза Лидия Шулева.

Нямам намерение да се връщам в политиката, този период за живота ми е отминал. Това не е емоционално, а разумно решение, каза Шулева, запитана дали мисли за връщане в политиката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА