Last news in Fakti

19 Април, 2012 12:55 936 0

14% ръст в търговията с Молдова

  • мирослав найденов-
  • молдова-
  • българия
14% ръст в търговията с Молдова - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Развитие на дългосрочно сътрудничество на бизнес сектора, е основната тема на българо-молдовския икономически форум, в който взеха участие министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов и премиерът на Молдова Владимир Филат.

Членството на България в ЕС не е пречка за развиването на отношения с Молдова, а точно обратното, каза още Найденов.

България ще окаже помощ при създаването на агенция за безопасност на храните в Молдова.

Двустранният стокообмен между България и Молдова бележи ръст от 14% за 2011 г. , на стойност почти 96 млн. долара. Българският износ бележи ръст с 10%, докато вносът се е увеличил с 31%.

Една от основните части на стокообмена е износът на селскостопански стоки на молдовския пазар. Освен в земеделието има и големи перспективи в туристическия сектор, смята министър Найденов. България се посещава от около 6 млн. туристи годишно, а потокът от Молдова за миналата година се е увеличил с 54%. Министър Найденов очерта строителството като друга насока на икономическо сътрудничество между двете страни, като България ще разчита на опита на родните строителни фирми и възможността за износ на материали за машиностроене. Молдова е една от страните с голяма част от населението, произлизащо от български произход.

Взаимоотношенията между България и Молдова винаги са били добри, имаме отлична комуникация с премиера Бойко Борисов, каза премиерът на Молдова Владимир Филат. Това дава база за добри икономически отношения, допълни Филат. Полезен за Молдова ще бъде и опитът на България за улесняване на процеса на евроинтеграция, като една от основните цели на страната ще е облекчаването на визовия режим. ЕС е най важният икономически партньор на Молдова, над 50% от външния стокообмен на страната се осъществява на европейския пазар, каза още Филат.

Цел на Молдова за 2012 г. е продължаването на стабилната финансова политика на страната, въпреки лошите прогнози за икономически ръст. За нас най-голямото богатство са хората, които работят и живеят в република Молдова, ще обръщаме много голямо внимание на чуждестранните инвестиции, каза още Филат.

По информация, представена от премиера на Молдова, страната има най-ниските такси в региона си, има и голяма база за създаване на бизнес паркове, както и от богат пакет държавна собственост, който ще бъде предоставен за приватизация, както и развиващо се публично-частно партньорство. Друг аспект, който е не по-малко важен, се отнася до уникалния статут на Молдова, която разполага със споразумения за търговия със страните от ОНД, допълни Филат. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА