Last news in Fakti

19 Април, 2012 18:49 782 5

България е готова да сподели своя опит с Молдова

  • молдова-
  • плевнелиев-
  • среща-
  • президентство
България е готова да сподели своя опит с Молдова - 1
Снимка: БГНЕС

В лицето на България Молдова има приятел и поддръжник за своята европейска интеграция. Това каза днес президентът Росен Плевнелиев, който се срещна на “Дондуков” 2 с министър-председателя на Република Молдова Владимир Филат, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава подчерта, че в интерес на всички държави от ЕС е процесът на разширяване на Съюза да завърши успешно. “България е готова да сподели своя опит в тази посока, тъй като е изминала пътя на дълбоките обществени реформи, които сега предприемат молдовските власти”, каза държавният глава.

Росен Плевнелиев и Владимир Филат дадоха висока оценка на икономическото сътрудничество между България и Молдова. През 2011 г. двустранният стокообмен се е увеличил с 40% в сравнение с 2010 г. и възлиза на над 100 млн. щатски долара. Изразена бе обща увереност, че проведеният в София бизнес форум ще има позитивен ефект върху увеличаването на двустранния стокооборот. Владимир Филат отбеляза, че в Молдова предстои да бъдат приватизирани значителни държавни активи и отправи покана към българския бизнес да участва в този процес. Премиерът подчерта, че в Тараклийския регион в Молдова има две свободни икономически зони, които също могат да представляват интерес за българския бизнес.

“Развитието на Тараклийския регион, в който живеят около 40 000 българи, е от особено значение за българското общество”, каза Росен Плевнелиев и изрази очакването си, че предстоящите реформи в Молдова няма да доведат до влошаването на административните, културните и образователните условия за съхраняване на българската общност. Президентът Плевнелиев изрази признателността на страната ни за решението на молдовското правителство да възстанови финансирането на Тараклийския регион. Българският държавен глава и молдовският премиер изразиха подкрепата си за превръщането на Тараклийския университет в регионален, което ще позволи в него да се обучават и българи от Украйна и Румъния.

На срещата бе отбелязано също така доброто двустранно сътрудничество в сферите на културата и образованието. Премиерът Филат оцени високо предоставянето на стипендии за гражданите на Молдова от българските висши учебни заведения.

Българският държавен глава отправи покана към своя молдовски колега Николай Тимофти да посети страната ни в удобно за него време.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Явор Кръстев

    0 0 Отговор
    Малиии , не мога да ги мисля Молдовци .
  • 2 науй

    0 0 Отговор
    Облизвача каза:България е готова да сподели своя опит с Молдова
  • 3 Mercedes-Benz

    0 0 Отговор
    Кое да сподели? Как се става бананова република и се извършва успешен геноцид над населението ли?
  • 4 нати нанати

    0 0 Отговор
    ХА-ХА-ХА-ХА..........
  • 5 тарикат

    0 0 Отговор
    Ще споделят опита, който имат в сферата на присвояването на държавни пари (лапачка до побъркване) и как да държат народа да не се бунтува (при положение, че повечето хора знаят за безчинствата на управляващите от 1944 до 2012) и как се прави "много" цветен / "много" партиен таталитаризъм....