Last news in Fakti

6 Април, 2019 22:30 2 680 8

ЕС призна Странджанския манов мед

  • мед-
  • пчела-
  • манов мед-
  • странджа

Пчеларството отдавна е важен поминък в региона

ЕС призна Странджанския манов мед - 1

Осми хранителен продукт от България беше включен от Европейската комисия в списъка със защитени наименования за произход на Европейския съюз – това е Странджанският манов мед. Продуктът „Странджански манов мед“ , наричан още „Maнов мед от Странджа“, е с тъмнокафяв цвят и се добива в района на Странджа, който е част от мрежата от защитени зони в ЕС „Натура 2000“.

Това съобщиха от пресслужбата на Европейската комисия.

Пчеларството отдавна е важен поминък в региона, доказателство за което са още съществуващи тръвни кошери и дънери с пчели, които датират от края на 19 век. Комисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган и комисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел връчи в Брюксел сертификата за вписването на г-н Манол Тодоров, председател на пчеларско сдружение „Странджански манов мед“ и г-жа Елка Божилова, представител на Министерството на земеделието, храните и горите на Република България.

Странджанският манов мед ще се присъедини към повече от 1445 други продукти, които вече са защитени в базата данни.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Болярово

    18 0 Отговор
    А за това, че изтрепаха сумати глави добитък в Странджа, без да има чума, някой няма ли да влезе в затвора ??? Тва с апартаментите на фона на другите поразии е бял дерт. Те го значт и затова го раздухват в комбина с медиите !!! А за убииствата в Странджа ??? Като обезлюдяват Странджа няма да има кой мед да произвежда. Минимум в затвора ги искам онези в парламента и от посолствата !!!
  • 3 Ирина

    6 3 Отговор
    Само от меда на господин Манол Тодоров ядем вече няколко години, и сме изключително доволни от качествата на продукта! Не е реклама, не ми плащат, но когато съм доволна, споделям с удоволствие!
  • 4 Бай Шиле

    8 0 Отговор
    Слава богу! То сега като фалират камионджийските ни фирми,шофьорите ще събират манов мед от цвят на цвят.Слава на ЕС!

    Коментиран от #6

  • 5 Batushka

    3 5 Отговор
    Тоя мед от мана ли го правят ....ми да бяхте описали какво толкова му е уникалното.....
  • 6 ЪЪЪЪ ДА НИ ЗАБРАЙШ И МЕСТНИТЕ

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бай Шиле":

    ЖИВОТНОВЪДИ БАРАБАР С БАБА ДОРА ДЕТ ИМ ИЗТРЕПАХА ЖИВОТНИТЕ И ТЯХ ША ГИ ПРЕКВАЛИФИЦИРАТ НАСИЛА ПО ЕВРОПЕЙСКИ...
  • 7 Townboy

    4 0 Отговор
    Вместо да ядем вафли и шоколади с палмово масло може да изберем домашен мед.

    Коментиран от #8

  • 8 Хайл

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Townboy":

    Абсолютно съм съгласен,но докато не се спрат фалшивите реклами натякващи че децата ТРЯБВА ДА ЯДЪТ ТЕЧЕН ШОКОЛАД С ХЛЯБ И РАЗНИТЕ МУ МИЛКШНИТЕТА ще е трудно да убедиш дете че медът е полезен а онова е отрова