Last news in Fakti

26 Април, 2012 16:50 1 229 1

Плевнелиев пред гръцкия бизнес: Клъстъри и агенции извън София

  • административна реформа-
  • росен плевнелиев-
  • гръцки бизнес-
  • клъстър
Плевнелиев пред гръцкия бизнес: Клъстъри и агенции извън София - 1
Снимка: БГНЕС

България трябва да се превърне в индустриален център с множество бизнес обединения. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на форум с гръцкия бизнес у нас. Държавният глава се обяви за обединения на фирми от близки или свързани браншове или т.нар. клъстери. Президентът също така настоя ресорните административни институции, отговарящи за определени сектори, да бъдат локализирани на най-подходящите места в страната, а не да бъдат съсредоточени в София. Например – агенцията по рибарство да бъде във Варна или Бургас.

„Там, където има магистрали, трябва да има индустриални зони. Там, където има индустриални зони, трябва да дойдат фабрики. Но не просто една фабрика тук, една – там, а клъстери. България ще адресира и ще позиционира индустриалните клъстери на своят територия. Това планираме и това е нашата основна цел“, каза президентът. Според него Русе и Пловдив могат да бъдат индустриални центрове на клъстера земеделие във всичките му форми. Пловдив и Стара Загора могат да бъдат центрове на клъстера логистика във всичките му форми, а София може да бъде много силен клъстер в областта на информационните и комуникационните технологии, индустриите, свързани с човешкото здраве. Русе, Бургас, Варна, Добрич, Пловдив могат да играят много силна роля като клъстери в индустриите в производство на храни, както и туризмът, който намира своята реализация на различни места в България. „Но отново, когато говорим за клъстери, ние искаме да посочим методите и начините, финансирането и институциите, които ще служат на тази цел“, каза държавният глава, цитиран от радио „Дарик“.

Плевнелиев отново подчерта ролята на енергийната ефективност за развитието на страната. Държавният глава пресметна, че с програма, в която се нарива милиард и половина евро, богатството на българите се увеличава с 15 млрд. евро. „Когато санираме панелките, цената им ще скочи поне със 100 евро на квадратен метър. Умножено по 62 квадрата средно на панелка, умножено по 750 000 панелки, само с една програма, в която ние наливаме милиард и половина евро, увеличаваме богатството на българите с 15 млрд. евро, къде го има това“, попита Плевнелиев.

Той дори доразви тезата на премиера Бойко Борисов, че междусъседската завист ще накара българите да санират жилищата си, като заяви, че хората, които вече живеят в обновени и енергийно ефективни сгради, са променили начина си на мислене: „Преоборудваме нашите градове, те стават по-красиви, по-приятни и българите започват да стават други хора – не затворени зад вратите на панелките, а това, което ние направихме с пилотния проект, бяхме сигурни, се и получи: там, където имаме санирани сгради, имаме нова култура на хората. Те стават добри съседи, копаят си градинките отпред, боядисват пейките и нещата започват да стават по един съвсем различен начин“.

По отношение на производството на електричество, Плевнелиев припомни огромната разлика между произвежданите и потрябяваните количества ток. Според президента проектът АЕЦ „Белене“, от който правителството се отказа, е бил „гигантомански“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бог да пази България

    0 2 Отговор
    Абе г-н БИЗНЕСМЕН-ПРЕЗИДЕНТ нещо не ожеш да схванеш нещата!!!,
    това президентската институция не се занимава с бизнес и комисионни. Не бива да сънуваш такива работи или ако продължаваш вземи че се махни.