Last news in Fakti

3 Май, 2012 19:20 3 813 4

ЦИР: България влиза в минирецесия

  • цир-
  • рецесия

Българската икономика ще забави достигането на предкризисния обем на брутния вътрешен продукт (БВП) за 2013 година. Това са прогнозите на Центъра за икономическо развитие според редовния тримесечен доклад "Икономиката на България".

Като причина за забавянето експертите посочват несигурното и забавящо се възстановяване в основните ни външни партньори и бавното адаптиране на икономиката ни към условията на кризата. Очакванията за растежа през 2012 година се понижават на около 1%.

Натрупаната инфлация за годината няма да надхвърли 2.5%.

За първи път от началото на кризата броят на безработните намалява на годишна база, въпреки че коефициентът на общата и младежката безработица се увеличава. За увеличение на заетостта ще може да се говори едва от следващото лято.

При стагниращата европейска икономика и не дотам стабилните позиции на експортните фирми на трети пазари се очаква растеж на износа от не повече от 10 на сто до края на годината. Вносът на стоки и услуги остава под темповете на износа.

Българската икономика да се ориентира към възможностите да удовлетворява със свои стоки и услуги потреблението си и да расте чрез него, а не само да следва външните процеси, препоръчват експертите на центъра.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 милка калчева

    0 0 Отговор
    стани ;стани-юнак балкански от сън дълбок се събуди(((((;;;;;;
  • 2 милка калчева

    0 0 Отговор
    Българийо(-отвори си тефтерите прибери си битерите-отвориси си сукмани-прбери си наркоманите;;;;;;;;
  • 3 Маркс

    0 0 Отговор
    странно - ние кога сме излезли, че сега да влизаме отново ?
  • 4 Гост

    0 0 Отговор
    Мини рецесия :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))